play

Kolumni: Monimuotoisuuden tärkeys on alkanut näkyä käytännössä

Hannu Kauhanen

Paikka paikoin on tänäkin kesänä saanut panna ilolla merkille, kuinka tienvarsien viherkaistojen kasvit ovat saaneet kukkia ja siementää rauhassa ennen kuin ne on ajeltu ruohonleikkurilla pois.

Tällaista näkee yhä useammin, ja se on hyvä asia.

Samalla tavalla yksityisten pihamaiden ohi kulkiessa huomaa monesti, miten ihmiset ovat jättäneet nurmikkoihinsa pieniä aloja kasvamaan villinä. Syntyy kukkien väriloistoa ja pörriäisille paikkoja, joissa suorittaa tärkeää pölytystehtäväänsä.

Itselleen ison ympäristöteon voi tehdä pienessäkin paikassa.

Luonnon monimuotoisuuden tärkeys on tiedetty pitkään, mutta näyttäisi siltä, että vasta aivan viime vuosina tuo tietoisuus on siirtynyt käytännön tekoihin.

Joissakin paikoissa asukkaat ovat yhdessä ryhtyneet vaalimaan monimuotoisuutta. Esimerkiksi Joensuun Otsolan ensi vuonna lakkautettavalle Jänönpuiston leikkikentän alueelle perustettiin aiemmin kesällä perhosniitty.

Kun Kanervalan ja Otsolan asukkaiden some-ryhmässä ilmoitettiin leikkipuistossa pidettävästä tilaisuudesta, johon puutarha-alan ammattilainen tulisi kertomaan perhosniityn perustamisesta ja hoitamisesta, paikalle saapui ihailtavat parikymmentä ihmistä lähialueelta.

Sitten keksittiin, että olisi kiva saada läheisen päiväkodin lapset kylvämään niitylle kukkien siemeniä. Kun ajatus esiteltiin päiväkodille, se otettiin iloiten vastaan.

Niinpä sitten yhtenä aamuna puistoon saapui yhdeksän päiväkotilasta ohjaajineen, ja siemenet kylvettiin.

Tuollainen lienee parasta mahdollista ympäristökasvatusta, kun lapset otetaan mukaan käytännön tekoihin. Se kyllä varmasti jää heidän mieleensä, ja vuoden parin kuluttua he voivat tulla katsomaan, mitä kylvetyistä siemenistä on kasvanut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös liike-elämässä ja yritystaloudessa monimuotoisuutta ei enää helposti sivuuteta, koska jos niin tehtäisiin ja siitä vähät välitettäisiin, yrityksen antama kuva itsestään huononisi varmasti. Tämä on siis myös imagokysymys, mikä sekin on tässä tapauksessa hyvä asia.

Toinen Suomen suurista maidontuottajayhtiöistä on esimerkiksi alkanut tehdä yhteistyötä ympäristöasioissa maitotilallisten kanssa muun muassa siten, että sen rahoituksella tiloille rakennetaan pääskysille tekopesiä.

Rääkkylän Sintsissä sijaitsevalle maitotilalle tekopesiä ei tarvinnut laittaa, koska pääskyt osaavat rakentaa pesänsä taidokkaasti itse sopiviin paikkoihin räystäiden alle. Tilalla asustaakin luonnonpesissä sekä haara- että räystäspääskyjä.

Lisäksi tilalle on jätetty perinnebiotooppikumpareita ja lähistön puihin on asennettu pönttöjä pikkulinnuille. Lähellä on myös kosteikko.

Sanotaan, ettei yksi ihminen voi tehdä oikein mitään luontoasioiden eteen, mutta kun meitä yksiä on monta, tulosta kyllä syntyy.

Itselleen ison ympäristöteon voi tehdä pienessäkin paikassa, vaikkapa kerrostalon parvekkeella. Sinne vain mesikasveja kukkimaan, niin pölyttäjät löytävät keskelle kaupunkiakin.

Monimuotoisuuden vaaliminen ja lisääminen on tärkeää lähiluonnon voinnin kannalta ja yhtä lailla ajatellen ilmastonmuutosta ja muita isompia asioita.

Mitä monimuotoisempi ympäristömme on, sen paremmin se pystyy torjumaan ilmaston lämpenemisen aiheuttamia uhkia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi