play

Kolumni: Kesä saa tulla, kun farkuista löytyy reikä ja mökiltä vanha tuulitakki

Jentta Ilanmaa

Vaali- ja sotauutisten väliin on hyvä mahduttaa maailman muitakin uutisaiheita. Näin tein, ja opin, että kevään muotitrendiksi palaa takavuosilta tutut repalefarkut. Jos on uskomista muotitoimittajiin ja muoti-ikoni Kim Kardashianin kuviin, sitä muodikkaampi, mitä vähemmän kangasta vaatekappaleesta löytyy.

Vilkaisu peiliin kertoo, että kevät saa tulla, muodin harjalla keikutaan. Pojalle pieniksi jääneissä ja häneltä perityissä farkuissa on oikein tyylikkäät reiät polvien kohdalla, ja vaikka takapuoli ei vielä vilkukaan, hyvällä mallilla on kankaan haperoituminen jo persuuksien kohdaltakin.

Ongelmaa ja ristiriitaa aiheuttaa vain takaraivoon tiukasti istunut kotikasvatus. 80-luvun tyylikkäinä teineinä, pastellinvärisissä feikki-Lacosten puseroissamme kiemurtelimme sisareni kanssa häpeästä isän pyyhkäistessä ladulle ehdassa 50-luvun Veikko Hakulinen -lookissa. Asu oli kirjaimellisesti 50-luvulta: polven alle ulottuvat kangashousut ja pitkät hiihtosukat. Sukset sentään olivat lasikuitua, vaikkakin ”metsässä ei kuulkaa parempia suksia olekaan kuin vanhat kunnon puusukset”.

Anelumme säästää tyttärensä häpeältä ja siirtyä asustuksen suhteen lähemmäksi nykyistä vuosikymmentä kuitattiin aina samalla vastauksella: Vaatteet ovat hyvät, kun ne ovat ehjät, siistit ja puhtaat.

Monta kasvatuksellista oppia meni ohi korvien, mutta tämä se sitten tarttui mukaan.

Kotona etätöissä muoti menee selkeästi kotikasvatuksen edelle. Ei ole ehjät eikä siistit farkkuni mutta jotakuinkin puhtaat sentään. Kodin ulkopuolella muotitietoisuus taisi jäädä 80-luvulle. Ihan äkkiseltään en usko lähteväni kaupungille asussa, joka näyttää pitbullin hampaiden välistä revityltä.

Kaikkia suomalaisia ilahduttanee kuitenkin tieto kevään toisesta muotitrendistä, pukeutujaa itseään ilahduttavasta ja lempivaatteiden ennakkoluulottomaan yhdistelemiseen nojaavasta dopamiinipukeutumisesta. Muodikkaampaa dopamiinipukeutujaa ei löydykään kuin kumpparit jalassa, virttyneessä hupparissa ja samassa ikivanhassa mutta ah niin käytännöllisessä tuulitakissa kesästä toiseen iloisesti lampsiva suomalainen mökkeilijä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi