play

Kolumni: Mahdollisuus kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitusyhteistyölle on nyt selvästi avattu

Pasi Koivumaa

Joskus uutinen on sekin, että joku sanoo itsestäänselvyyden. Näin on usein, jos tämä joku on pääministeri.

Tiistaina kuultiin tällainen uutinen Ilta-Sanomien eduskuntavaalitentissä, kun pääministeri Sanna Marin totesi, ettei hänen johtamansa SDP lähde samaan hallitukseen Riikka Purran luotsaaman perussuomalaisten kanssa.

Marin itsekin totesi, ettei hänen vastauksessaan ole mitään uutta. Hän perusteli asiaa erityisesti SDP:n ja perussuomalaisten erilaisilla ihmiskäsityksillä mutta "täysin eri linjoilla" myös talous- ja työllisyyspolitiikassa.

SDP:n lisäksi myös vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson torjuivat mahdollisuuden hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ei halunnut samaa tehdä ja moitti asiasta kollegojaan. Samalla Saarikko kuitenkin totesi, että nykyisellä kannatuksella keskustaa on hyvin vaikea nähdä yhtään missään hallituksessa.

Päävaihtoehdot ovat ensi huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen koottavaksi seuraavaksi hallituspohjaksi nyt siis kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden varaan rakentuva sinipunahallitus sekä kokoomuksen ja perussuomalaisten rungolle muodostettava porvarihallitus.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi Ilta-Sanomille (7.1.), ettei hän näe enää esteitä hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa. Aiemmin myös Orpo torjui tämän mahdollisuuden puolueiden erilaisilla arvopohjilla, mutta nyt hän ottaa näitä sanojaan takaisin.

"Silloin ei ollut vielä käsitystä siitä, millaiseksi puolueeksi perussuomalaiset muodostuu uuden johdon myötä. Nykyään perussuomalaisten kanssa voidaan hyvin neuvotella yhteistyöstä, kuten muidenkin puolueiden kanssa. Ei ole sellaisia esteitä", Orpo totesi haastattelussa.

Uutta tietä ja jopa vähemmistöhallituksia elätellään nyt ainakin kokoomuksessa.

Muutos entiseen on selvä. Kokoomus ja keskusta eivät enää demonisoi perussuomalaisia, kun taas vihreät ja vasemmistopuolueet sen tekevät ja katsovat edukseen tarjoutua perussuomalaisten vastapooliksi.

Eipä tosin rakkaus roisku toisinpäinkään. On mahdotonta kuvitella perussuomalaisten hyväksyvän tällaista hallitusyhteistyötä. Pystyyköhän keskivertopersu edes sanomaan yhdyssanoja vihervasemmisto ja punavihreä sylkäisemättä perään?

Mutta onko kokoomuksen ja keskustan avoimuus PS-yhteistyölle aitoa ja pyyteetöntä? Sitä sopii epäillä PS:n näkökulmasta, koska niin moni kokoomuksessa ja keskustassa on perustellut perusuomalaisten ottamista hallitusvastuuseen sillä, että näin sen nousulento katkeaa.

Lähtökohta sitä paitsi on, että keskusta ei seuraavaan hallitukseen osallistu. Tai sitten puolueen johto itsekin haluaa nitistää puolueensa pysyvästi pois päiviltä.

Mutta voisiko keskusta ryhtyä tuollaisen porvarihallituksen tukipuolueeksi Ruotsin malliin joistakin sille erityisen tärkeistä yksittäisistä asioista sopien? Tällaista uutta tietä ja jopa vähemmistöhallituksia elätellään nyt ainakin kokoomuksessa.

Pitääkö sitten etenkin SDP:tä tuomita siitä, että se ennakkoon ja ennen yritystäkään katsoa yhteiset kortit linjaa, ettei yhteinen hallitus perussuomalaisten kanssa tule kysymykseen perustavanlaatuisten arvoerojen vuoksi?

Tällainen tuomitseminen olisi turhaa hurskastelua, koska tottahan tuo on. Se on itse asiassa totta myös monen kokoomuslaisen ja keskustalaisen kohdalla, kun kyse on perussuomalaisten ihmis- tai sananvapauskäsityksistä.

Mahdollisuus kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitukselle on kuitenkin nyt selvästi avattu, mikä on kokoomukselta taktisesti viisasta. Ei pidä ripustautua vain yhden vaihtoehdon varaan, etenkin kun pyrkii oppositiosta takaisin hallitukseen.

Tilanne on muuttunut myös siksi, että Ylen tuorein mittaus (5.1.) tarkoittaisi eduskuntavaalipaikkoina Iltalehden kalkuloinnin (7.1.) mukaan kokoomukselle 51 edustajaa, 13 enemmän nykyiseen, sekä perussuomalaisille kahta enemmän eli 41 edustajaa.

Tämä yhteensä 92 tarkoittaisi, ettei keskustaa tai edes sen tukea eduskuntaenemmistöön välttämättä tarvittaisi, jos vain RKP:lle perussuomalaiset kelpaisi.

Vaan kun se ei kakistelematta kelpaa. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toteaa Demokraatille (11.1.) pitävänsä puolueensa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa "erittäin epätodennäköisenä".

Mutta niinhän se ennen vaaleja moni muukin erittäin epätodennäköinen asia muuttuu vaalien jälkeen todennäköiseksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi