play

Kolumni: Maailma ei pelastu ekoelitismillä tai polttomoottorin palvonnalla

Henri Jumppanen

Olisin nykyään 20-vuotiaan itseni silmissä ideologinen painajainen –keskitielle juurtunut huopikas.

Olenhan kohti neljääkymmentä kapuava keskiluokkaisesta elämästä haaveileva pienen lapsen isä, joka käy sunnuntaisin kirkossa. Tykkään myös makkarasta ja viihdyn hyvin kotona. Kuuntelen mielelläni jazzia, käyn psykoterapiassa ja rakastan vanhoja metsiä.

Joskus tiesin elämästä kaiken ja ylenkatsoin niitä, jotka eivät olleet samaa mieltä kuin minä. Sitten katsoin peilikuvaani, enkä tunnistanut enää erinomaisuudelta itseäni. Heitin peilikuvani rikki ja huomasin, että täällähän on muitakin.

Tämän päivän keskusteluilmapiirissa eniten pielessä on lähes angstinen ehdottomuus, meitä vaivaava ideologinen itsekkyys ja sokeus. En usko, että maailma pelastuu enempää ylenkatsovalla ekoelitismillä kuin fanaattisella polttomoottorin palvonnalla.

En usko omasta bunkkerista kärkkäiden keihäänkärkien nakkelemisen lisäävän dialogia.

Elämme joko–tai-ajattelun kultakautta, jossa kaikki haluavat olla asiantuntijoita, mutta kyky hyväksyä oman kuplan ulkopuolista erilaisuutta on monella kakat housussa kiukkuavan taaperon tasolla. Eikä se housussa oleva kakka tunnu edes harmittavan viiletessäänkään.

Kun argumentaatio on tasoa "jos syöt lihaa, et voi välittää metsistä" tai "jos olet sivari, et voi olla isänmaallinen", on vaikea lähteä keskustelemaan rakentavasti.

Mieluummin sitä heittää kiven takaisin ja sukeltaa puskaan juttelemaan peilikuvalleen. Se on sääli, sillä nimenomaan keskitietä ja yhteisymmärrystä tämä rikottu aika huutaa – ei sitä, että saavuttaa omassa kuplassaan pienen piirin palvontaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskustelua tarvitaan ja epäkohtia kuuluu perata esiin, mutta en usko omasta bunkkerista kärkkäiden keihäänkärkien nakkelemisen lisäävän dialogia. Sen sijaan kannattaa tulla rohkeasti hetkeksi pois kuplastaan ja vetää keuhkot täyteen muutakin kuin itselleen testamenttaamaansa ilmaa.

Kannattaa mennä vaikka moikkaamaan sitä naapurin makkaraa syövää Eskoa tai torilla mieltään osoittavaa Elinaa.

Kun katsoo omaa napaa pidempää janaa, voi nähdä sen päässä yhteisymmärryksen yhtälön.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi