play

Vieraskolumni: Kenelle soitat, jos kotisi palaa?

Markus Hirvonen

Minulta kysyttiin muutama vuosi sitten erinomainen kysymys: Kenelle soitat, jos kotisi palaa? Se pitää sisällään suuren viisauden omasta lähipiiristä ja ystävistä. Ihmisistä, joihin voit luottaa kaikissa elämän tilanteissa.

Vaikka minullakin on kavereita varovastikin arvioiden satoja, todella läheisiä ystäviä on lopulta ihmisellä yllättävän vähän. Mutta juuri nämä ystävät pysyvät rinnallasi kaikissa elämän vaiheissa; ilon, surun, menestymisen tai heikkouden hetkellä.

Minulla siis löytyy läheisiä, joille voin soittaa kodin ollessa tulessa. Ja he tulevat heti, ilman vaatimuksia tai odotuksia. Tiedän myös, että minulle voidaan vastaavassa tilanteessa soittaa ja se on elämän suurimpia lahjoja.

Mutta näin ei ole kaikilla. Yksinäisyys vaivaa yhteiskuntaa kaikissa ikäluokissa vuosi vuodelta enemmän.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kouluterveyskyselyn mukaan joka kymmenennellä lapsella ei ole yhtään läheistä ystävää, jonka kanssa voi keskustella luottamuksellisesti omista asioista.

Terveydenhuollon havainnot kertovat jopa tätäkin pahemmasta lasten ja nuorten yksinäisyyden kokemuksista.

Yksinäisyys on pahinta ikäihmisillä, sillä heistä jopa joka kolmas kokee yksinäisyyttä.

Tiedämme nykyään todella hyvin, että yksinäisyys altistaa monelle sairaudelle ja heikentää merkittävästi hyvinvointia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maailma on täynnä erilaisia virtuaalisia sovelluksia, joissa on mahdollisuus tavata ihmisiä ja keskustella. Mutta ei virtuaalimaailman ystävyys korvaa aitoa kohtaamista. Onko maailman siirtyminen sosiaaliseen mediaan aiheuttanut sen, että aito fyysinen ystävyys on nykyään luksusta?

Maakunnan juhlavuonna pureudumme tähän haasteeseen. Yhteinen tärkeä tavoite on, ettei kukaan maakunnassa jäisi yksin.

Julkisen vallan tehtävä on luoda sellaisia olosuhteita, joissa hyvä voi kehittyä. Tämä koskee oikeastaan kaikkea työtä elinkeinopolitiikasta koulutukseen. Osana tätä työtä toteutamme kaikille maakunnan kouluille suunnatun hyvien tekojen teemaviikon.

Ajatus lähti meidän markkinointiosastolta, joka halusi käynnistää hyvien tekojen kampanjan. Esitimme varovasti tätä ajatusta muutamalle koululle. Vastaus oli mykistävä, sillä kampanjaan halusivat mukaan lähes kaikki Pohjois-Karjalan koulut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kampanjan vastaanotto todistaa suuren halun vähentää yksinäisyyttä yhdessä.

Kampanjassa alakoululaiset tekevät hyviä tekoja kirjaten niitä passeihin. Yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa keskitytään yksinäisyyden vähentämiseen liittyviin tekoihin.

Pienten ja suurten tekojen myötä Pohjois-Karjala on taas hieman parempi paikka, sillä jokainen muille tehty hyvä teko parantaa myös omaa oloa.

markus.hirvonen@pohjois-karjala.fi

Kirjoittaja on maakuntajohtaja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi