play

Vieraskolumni: Kohtuullista joulua kaikille

Jenna-Marie Laine

Talvinen metsä näyttää satumaisen houkuttelevalta. Lumi on koristellut jylhät kuuset, vanhat männyt ja koivut. Punatulkku nautiskelee kauralyhteestä rauhallisessa pihapiirissä. Nämä jouluiset maisemat tuovat hyvän mielen.

On vaikeaa päästä joulun tunnelmaan ilman kansallisaarrettamme, metsää. Joulukuusi tuoksuu. Polttopuut asetellaan leivinuuniin ja kiukaan tulipesään. Joulupöydän sienisalaatissa maistuvat syksyisestä metsästä kerätyt rouskut. Juttu luistaa saunan lauteilla, kenties siellä keskustellaan metsistämme.

Tiedämme, että ilman metsiä voisimme huonommin emmekä olisi yhtä vauraita. Kuitenkin huoli metsistämme ja luonnon monimuotoisuudesta on lisääntynyt. Esillä on ollut sanoja kuten laji-, luonto- ja metsäkato.

Meidän tulee tarkastella kriittisesti ylikulutukseen perustuvaa elämäntapaamme, sillä se vahingoittaa metsiämme ja ympäristöämme.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Elintasomme on edeltävien sukupolvien kovan työn ansiota. On ymmärrettävää, että kritiikki kulutusyhteiskuntaa ja metsiemme käyttöä kohtaan tuntuu loukkaavalta niistä, jotka ovat luoneet vaurautta ja vapautta muille.

Kiitos lämmittäisi mieltä enemmän kuin kyseenalaistaminen.

Joulu on antamisen ja kiitollisuuden aikaa. Tiedän monia vanhempia ihmisiä, jotka ovat voineet antaa jälkeläisilleen enemmän kuin itse ovat niukempina aikoina saaneet. Asioita, joista he itse jäivät paitsi lapsuudessaan. Nykyisin kaikkea ei tarvitse enää korjata, vaan tilalle voi hankkia uuden.

Nyt on meidän nuorempien sukupolvien vuoro miettiä, mitä meidän ajastamme jää tuleville sukupolville. Minkälaiset ovat elämän edellytykset sitten, kun me olemme poissa?

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
On meidän vuoromme miettiä, mitä meidän ajastamme jää tuleville sukupolville.

Uuden vuoden alkaessa monet miettivät, miten toimia paremmin luonnon kannalta. Voisimmeko vuonna 2022 pitää yhä enemmän huolta luonnostamme, metsistämme ja metsän asukkaista? Voisimmeko arvostaa kestävyyttä ja kohtuullista kuluttamista? Voisimmeko oppia edeltävien sukupolvien niukoista ajoista hyödyllisiä asioita, joita voisi soveltaa nykypäivään?

Ankara askeesi, kapina tai ehdottomat päätökset elämäntapojen suhteen eivät ole välttämättömiä. Kohtuus riittää. On arvokasta oppia ajattelemaan kriittisemmin omia valintoja ja ymmärtää, että vapauden lisäksi meillä on myös vastuu omasta ympäristöstämme, jotta tulevaisuus olisi valoisampi.

Toivon, että lumiset metsät ja punatulkut ilahduttavat monen pihapiirin asukkaita vuosi toisensa jälkeen. Toivon kipakoita ja lempeitä löylyjä sekä lämmintä tunnelmaa ruokapöytiin jouluaterioiden äärelle. Toivon joulurauhaa koteihin ja metsiin sekä viisaita valintoja vuodelle 2022.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

jenna.marie.laine@protonmail.com

Kirjoittaja on Keski-Karjalan Luonto ry:n puheenjohtaja perhepäivähoitaja, muusikko sekä lintujen rengastaja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi