play

Vieraskolumni: Maaseutuvaikutusten arviointipaikka

Ari Niiranen

Tammikuun hyvinvointialuevaaleissa valittavan aluevaltuuston keskeisimpiä tehtäviä on palvelustrategiasta päättäminen.

Pohjoiskarjalaisista puolet asuu maaseudulla. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palveluja koskevia ratkaisuja tehtäessä onkin syytä toteuttaa maaseutuvaikutusten arviointi.

Maaseutuvaikutusten arviointi peruspalvelujen järjestämisessä on myös yksi Maaseutupolitiikan neuvoston (MANE) linjauksista. Neuvoston tavoitteena on tukea valtioneuvostoa tärkeiden kansallisten maaseutupoliittisten kysymysten valmistelussa ja toimeenpanossa.

Neuvoston puheenjohtaja on maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Minulla on ollut mieluinen tehtävä osallistua 34-jäsenisen neuvoston työhön aiemmin ympäristöministeriön ja nykyään ely-keskusten edustajana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuosille 2021-2027 laadittu Ajassa uudistuva maaseutu -kokonaisohjelma on MANEn toimintaohjelma. Ohjelman aikajänne on hallituskautta pidempi ja yhteneväinen Euroopan unionin rahoituskauden kanssa.

Maaseutupolitiikan visio on, että monimuotoinen maaseutu on kansallinen menestystekijä.

Pieniä sote-alan yrittäjiä tarvitaan täydentämään palveluverkkoa.

Sote-palvelujen uudistamisen tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen sekä yhdenvertaisten ja laadukkaiden palvelujen turvaaminen. Lainsäädäntövalmistelun yhteydessä tehty maaseutuvaikutusten arviointi ei riitä. Maaseutuvaltaisessa Pohjois-Karjalassa tarkempi arviointi on paikallaan palveluverkosta ja palvelujen saatavuudesta päätettäessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sähköisten sote-palvelujen käyttö maaseudulla edellyttää toimivia tietoliikenneyhteyksiä. Liikkuvat palvelut, monipalvelupisteet ja monet uudet ratkaisut ovat tarpeen.

Sote-palvelujen tuottamisessa maaseudun asukkaille tarvitaan niin julkista sektoria, yrityksiä kuin järjestöjä. Ostopalvelut ja palvelusetelit ovat osa ratkaisua. Pieniä sote-alan yrittäjiä tarvitaan täydentämään palveluverkkoa.

Monipaikkaisuus ja asukasmäärien suuret kausivaihtelut on huomioitava sote-palvelujen kehittämisessä. Onnistuminen palkitaan myönteisinä talousvaikutuksina paikkakunnalla.

Sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan perusta on toimiva demokratia, aktiiviset ihmiset ja tulevat sukupolvet huomioiva päätöksenteko. Ehdokkaaksi asettuminen on arvokas asia ja äänestäminen tärkeää. Ne eivät kuitenkaan riitä tilanteessa, jossa päättäjien kotipaikat keskittyvät tiheimmin asutuille alueille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös maaseudun asukkailla on oltava mahdollisuus vaalien jälkeenkin vaikuttaa omaa elinympäristöä, palveluja ja yhteiskuntaa koskeviin päätöksiin. Osallisuudella on vahva yhteys hyvinvointiin ja terveyteen sekä samalla alueen elinvoimaan.

ari.niiranen@ely-keskus.fi

Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan ely-keskuksen ylijohtaja.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi