play

Vieraskolumni: Rahaa tulee Pohjois-Karjalaan, mitä teemme sillä?

Markus Hirvonen

Ministeri Mika Lintilä teki päätöksen EU:n rakennerahastojen kansallisesta jaosta lähes kaksi vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Prosessi oli merkittävä edunvalvonnan voimankoettelu, jossa lopulta Pohjois-Karjalan päättäjät onnistuivat erinomaisen hyvin.

Rahaa tulee seuraavan seitsemän vuoden aikana Pohjois-Karjalaan hieman yli 214 miljoonaa euroa. Eli resurssia kehittämistyöhön on käytettävissä merkittävä määrä.

Mihin tahansa varoja ei voi käyttää, vaan käyttö on tarkasti sidottu Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 -EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaan.

Maakunnassa varojen käyttöä ohjataan POKAT-maakuntaohjelmalla, jossa painotetaan elinvoiman kehittämistä, toimintojen uudistamista ja sujuvaa arkea.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käytännössä varat tulee keskittää pääosin osaamiseen, laaja-alaiseen innovaatiopolitiikkaan, pk-yritysten kilpailukyvyn kehittämiseen sekä energia- ja ilmastotoimiin. Lisäksi meillä Pohjois-Karjalassa on mahdollisuus käyttää varoja pienimuotoisen infrastruktuurin, kuten yritystoimintaa palvelevan infran rakentamiseen.

Moottoriteiden, siltojen tai ratojen rakentaminen on mahdollista vain uusissa jäsenmaissa, ei meillä Suomessa.

Euroopan unionin rakennerahastojen tarkoitus on tasata eroja alueiden välillä. Olemme Pohjois-Karjalassa kuroneet kiinni muuta Suomea muun muassa BKT-kehityksessä ja työllisyydessä.

Tämä on osoitus siitä, että olemme pystyneet käyttämään alueelle suunnattuja EU:n kehittämisvaroja vaikuttavasti aikaisemmilla kausilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyvästä kehityksestä huolimatta alueellisia eroja ei ole saatu poistettua kokonaan. Nyt uudella kaudella meidän on jatkettava hyvää kehitystä vaikuttavilla hankkeilla.

Aikaisemmalla kaudella maakunnassa rahoitettiin lähes tuhatta kehittämis- ja yritystukihanketta. Työpaikkoja syntyi noin 550 ja hankkeisiin osallistui lähes 2 000 yritystä.

Tämän lisäksi on huomioitava, että hankkeet työllistivät 7 vuoden aikana merkittävän määrän koulutettuja ihmisiä meidän omassa maakunnassamme.

Uusi rakennerahastokausi haastaa meidät uusilla painopisteillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmastonmuutoksen torjunta ja vihreä siirtymä ovat todella suuressa roolissa, mikä haastaa kaikki hanketoimijat ja kehittäjät pohtimaan omaa näkökulmaansa kehittämiseen.

Mitä kaikkea me voimme tarjota ratkaisuiksi maailman suuriin haasteisiin? Tästä voi tulla maakunnan uusi menestystarina.

Koheesiopolitiikka käännetään tukemaan sitä, mikä voi pelastaa Euroopan eli eurooppalaista osaamista, innovatiivisuutta ja yrittämistä.

markus.hirvonen@pohjois-karjala.fi

Kirjoittaja on maakuntajohtaja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi