play

Kolumni: Tavallinen itäsuomalainen on jalostunut sitkeäksi

Ulla Korkatsu

Sanotaan, että eteenpäin elävän mieli. Tällä hetkellä meidän takaraivossamme on koko ajan ukrainalaisten raskas osa sodan keskellä.

Onneksi suomalaisten auttamistahto on pysynyt korkealla, ja onneksi ukrainalaisten taistelutahto on korkealla. Nyt koko maailma on nähnyt, minkälainen roistovaltio Venäjä on, ja jos se nyt voittaisi, mikä valtio olisi seuraava kohde.

Viime vuodet ovat meillä kaikilla olleet harvinaisen raskaita koronan takia, ja kun se hellitti, niin keskellä Eurooppaa riehuu verinen sota.

Se ei voi olla vaikuttamatta meidän mieliimme, eikä tarvitse ihmetellä epämääräistä ahdistusta ja lisääntyneitä mielenterveysoireita. Varsinkin, kun sodan takia kaikki asiat ovat kallistuneet, ja rahahuolet lisäävät vielä taakkaa.

Kaikki meidän jokapäiväiset perustarpeemme maksavat tuhottoman paljon: bensa, sähkö ja ruoka. Sanotaan, että vihannekset ovat jo lihan kanssa yhtä kalliita. Siinä moni pienituloinen pyörittelee peukaloitaan, että mitähän tänään söisi ja pitäisikö istua pimeässä, ettei sähköä kulu.

Itse ajattelen, että tavallinen itäsuomalainen ihminen on tottunut elämään suu säkkiä myöten, eikä ole tottunut liikoja pröystäilemään. Ei ole pitkä aika, kun Pohjois-Karjala oli täynnä pientilallisia ja kaikki mahdollinen saatiin omalta pieneltä maatilalta ja metsästä.

Moni tätä lukeva on itse kotoisin pieneltä tilalta, tai hänen vanhempansa on tai sitten isovanhempansa. Joten meidän juuremme ovat tiukasti kiinni maaseudussa, ja siksi täällä asuukin harvinaisen juurevia ihmisiä, jotka eivät vähästä säikähdä.

Olen kuullut monia, monia selviytymistarinoita vanhempaa polvea haastatellessa sekä omia vanhempia kuunnellessa. On ollut köyhyyttä, kurjuutta ja sotaa. Ihan tyhjästä on noustu vaikka minkälaisiin saavutuksiin.

Joten olipa maailmantilanne ja rahatilanne mikä tahansa, niin eteenpäin on mentävä.

Kohta tulee kesä, ja se on suomalaisille yhtä juhlaa, kun on pitkä talvi kärvistelty ja poltettu puuta uunissa tai maksettu kovia lämmityskuluja, jotta pysyy mökki lämpimänä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi