play

Kolumni: Millä kriteereillä valita itselleen paras ja sopivin kansanedustajaehdokas?

Pasi Koivumaa

Millä perusteilla valita itselleen eduskuntavaaliehdokas? Mitkä ovat hyvän tai peräti erinomaisen kansanedustajan kriteerit? Näitä asioita me äänestäjät alamme näihin aikoihin entistä enemmän pohtia.

Eduskuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään on aikaa enää neljä viikkoa ja ennakkoäänestys alkaa jo 2,5 viikon kuluttua. On korkea aika ryhtyä valitsemaan ehdokasta, jolle antaa äänensä.

Viime torstaina vahvistettiin ehdokasasettelu vaalipiirilautakunnissa, joten valinnan kohteena oleva ehdokasjoukkokin äänestysnumeroineen on nyt sopivasti selvillä.

Itse olen saanut äänestää eduskuntavaaleissa vuoden 1983 vaaleista alkaen, joten minulle tämä on yhdestoista kerta valita oma kansanedustajaehdokkaani. Valintakriteerini ovat ajan myötä hieman vaihdelleet ja muuttuneet, mutta listaan nyt perusteistani muutamia niitä, jotka mielestäni ovat olleet, ovat yhä ja myös aina pysyvät erityisen tärkeinä.

Ensinnäkin ehdokkaan on oltava rehti ja luotettava. Hänen ei pidä vääristellä taustaansa, sanomisiaan ja tekemisiään.

Jos näin ei ole, koko valinnalta putoaa pohja pois. Kuinka voida luottaa ehdokkaan toimivan luottamukseni arvoisesti kansanedustajana, jos hänen rehellisyyttään kohtaan jo ehdokasvaiheessa herää epäilyksiä?

Tätä ei voi aina selvittää varmasti, jollei asiaan paneudu ja tutustu ehdokkaaseen muutenkin kuin vain pintapuolisesti. Parasta on tavata ja jututtaa ehdokasta kasvokkain tai edes panna tälle viestiä ja pyytää vastauksia.

Aitous on ainakin omasta mielestäni yksi tärkeimmistä ja arvostettavimmista piirteistä niin ehdokkaissa kuin ylipäänsä kaikissa ihmisissä.

Teeskentelyn ja asioiden kaunistelun havaitsee kyllä heti, ja siinä pitää vain luottaa omaan ihmistuntemukseensa ja kokemukseensa.

Eivät ehdokkaat eivätkä kansanedustajatkaan ole sen kummoisempia ihmisiä kuin kukaan meistä, ja jos kaikessa heidän itsensä kuvailussaan haiskahtaa ruusuinen kuorrutus, on syytä kyseenalaistaa ehdokkaan aitous ja vilpittömyys.

Voi toki kyseessä olla naiivius tai parantumattomasti narsistinen mielenlaatukin. Näistä jälkimmäisellä on politiikassakin pötkitty usein varsin pitkälle – vaan ei kuitenkaan koskaan päätyyn saakka.

Ehdokkaan aitouden määrittämisessä yksi hyvä mittari on itseironian kyky ainakin niille äänestäjille, jotka itsekin sellaiseen edes auttavasti kykenevät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Avoimuus on vissi vaatimus kansanedustajalle, eikä siinä kannata meidän kaikkien ottaa vertailukohdaksi itseämme.

Kansanedustajan pitää osata ja uskaltaa olla avoin. Siinä on kyse osin ihan luontaisesta esiintymiskyvystä, jossa toki onneksi voi myös kehittyä ja harjaantua.

Ei eduskuntaan ja ylipäänsä poliittiseen päätöksentekoon joka tapauksessa sisäänpäin kääntyviä jurottajia kaivata. Sellainen tapaus voi olla ihan hyvä ja toivottavakin aviopuoliso, vaan ei oma kansanedustaja.

Kansanedustajan pitää uskaltaa pitää ääntä, joskus kovaakin, ja olla luja itselleen periaatteellisissa ja isoissa kysymyksissä.

Yhteistyökyky on luonnollisesti tärkeä piirre omalle hyvälle ehdokkaalle ja tulevalle kansanedustajalle. Poliitikko ei etene vastuullisille paikoille eikä saa aikaan tulosta ja ajamiaan asioita edistettyä, jos hän vain sooloilee eikä tyydy aina välillä orkesterin yhden rivisoittajan osaan.

Yksi hyvä mittari tästä on se, kuinka ehdokas vertailee itseään muihin ehdokkaisiin. Jos ehdokas maalailee olevansa itse jotakin aivan uutta ja erinomaista, esimerkiksi inhimillistä ja aitoa, kun taas muut poliitikot ovat hänestä kovia valtapoliitikkoja, ei tämä muiden ehdokkaiden alentaminen ja itse asiassa politiikan vastaisuudella ratsastaminen anna järin hyvää kuvaa kyseisen ehdokkaan yhteistyökyvystä.

Niin, mitä siellä Raamatussa sanotaankaan niistä, jotka itsensä korottavat – eikä vain Raamatussa vaan missä tahansa ihmisenä olemisen oppaassa.

Siihenpä juuri parhaimman ehdokkaan valinta kiteytyykin: ihmisenä olemiseen – siis niihin hyveisiin, joita itse kaikissa ihmisissä arvostaa ja joista toivoisi itsensäkin tunnistettavan.

Toki monille meistä ehdokkaan valinnassa tärkeitä seikkoja ovat myös muun muassa tämän puolue, sukupuoli, ikä, ammatti ja koulutus, kotikuntakin.

Ja onhan niillä toki merkitystä. Eduskunnassa noudatetaan ryhmäkuria kaikissa puolueissa, koska muuten meno olisi kuin hollituvassa. Siksi esimerkiksi ehdokkaan valitsema puolue määrittää hänen kansanedustajuudelleen reunaehdot monissa asia- ja myös arvokysymyksissä.

Kannattaa siis valita se hyvä tyyppi itselle mahdollisesta puolueesta. Näitä hyviä tyyppejä ja mahdollisia puolueita on useampia niille, joille maailma on täynnä mahdollisuuksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi