play

Kolumni: Apinarokkoa, vappuruttoa ja karvapositiivisuutta

Jouko Kempas

Olo on kuin seitsemällä veljeksellä aapiskoulussa. Pakko opetella uusia sanoja. Hyvä ne on osata.

Kotimaisten kielten keskus on tänä vuonna lisännyt sanatietokantaan yli neljätuhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa. Niistä yksi on apinarokko, uusi virustauti, joka kesällä pelotteli suomalaisiakin. Koska ihmistä ei sovi sanoa apinaksi, niin Maailman terveysjärjestö WHO antoi taudille marraskuussa uuden nimen, mbox.

Vielä ei ole päätetty, miten se sanotaan suomeksi. Ehdotan, että sanotaan niin kuin kirjoitetaan: mbox.

Joulukuun sanaksi nimettiin myteri, joka on melkein sama kuin myräkkä. Jos lumimyrsky-sana kuulostaa tylsältä, niin kyllä myteri myy paremmin iltapäivälehtien irtonumeroita. Myyviä sääsanoja ovat myös lumitykki, käristekupoli ja seksihelle.

Marraskuussa kuukauden sana oli briossi. Se tulee ranskan kielestä. Muutama vuosi sitten kiiltäväkuoriset briossit tunnettiin hampurilaissämpylöinä. Nyt briossiksi kutsutaan kaksiväristä patenttineuletta. Ei mene sekaisin, kun sen tietää.

Kuka muistaa enää Haminan mursun. Se tuli Norjanmereltä ja olisi voinut uida vaikka Pieliselle asti, mutta ei tullut vaan rantautui muutaman päivän julkkikseksi Haminaan. Ja pääsi uutena sanatietokantaan.

Taannoin EU velvoitti Suomenkin palkkaamaan pyöriäistarkkailijoita hoitamaan tärkeää tehtäväänsä. Mallioppilaana Suomi teki niin kuin määrättiin. Nyt on keksitty kompostitarkastaja tarkastamaan viranomaisena kotitalouksien kompostoreita. Aika näyttää, tuleeko parlamentaarinen kompostikomitea tekemään esiselvitystä jatkoprojektista.

Olipa karvainen mies tai nainen, ja pitää sitä luonnollisena, hän ei ole omituinen vaan karvapositiivinen. Sekin on uudeksi siunattu sana.

Kuuminta hottia huikopalana on levitelauta. Se on esimerkiksi leikkuulaudalle tehty, jaettavaksi tarkoitettu maustettu annos levitettä, jota kaapaistaan suuhun keksillä tai leivänpalalla.

Kun jonkin asian käsittely siirretään myöhemmäksi, se pöydätään. Jos halutaan osoittaa toiselle myötätuntoa ja kannustusta, sitä sanotaan tsempatiaksi. Opiskelijapiireissä tuttu miesflunssa on vappurutto, joka iskee juhlimisen jälkeen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi