play

Pääkirjoitus: Vastakkainasettelun ja ääriajattelun lisääntyminen kostautuu suomalaisille

Karjalainen

12-vuotiasta lasta puukotettiin torstaina Oulun keskustassa sijaitsevassa kauppakeskuksessa. KRP:n mukaan epäilty on yli kolmekymppinen mies, jolla on taustaa äärioikeistolaisissa ääriliikkeissä (Yle, 14.6.).

Puukottaja hyökkäsi uhrin kimppuun takaapäin ja puukotti tätä monta kertaa. Kun lapsi lyyhistyi maahan, lähti puukottaja 14-vuotiaan pojan perään (Kaleva, 14.6.). Vartija sai sivullisten avulla pysäytettyä toisen hyökkäyksen, ja toinen lapsi pääsi pakoon.

Keskusrikospoliisi KRP:n Oulun yksikön mukaan hyökkäyksen uhriksi joutuneen 12-vuotiaan pojan vammat ovat vakavat, mutta uhrin tila oli perjantaina vakaa. Puukotuksen uhriksi joutunut lapsi on Suomen kansalainen, mutta ulkomaalaistaustainen.

Tapaus siirtyi perjantaina Oulun poliisilta KRP:lle, jonka rikostutkinnan keskiössä on kahdesta murhan yrityksestä epäillyn miehen taustat ääriliikkeissä.

Lapsen kimppuun hyökkääminen keskellä kauppakeskusta on Suomen olosuhteissa äärimmäisen harvinaista.

Äärioikeistoa edustavan henkilön ulkomaalaistaustaiseen henkilöön kohdistama väkivalta ei sen sijaan ole Suomessakaan tavatonta. Se että rasistisesta huutelusta siirrytään konkreettiseen murhayritykseen, joka kaiken lisäksi kohdistuu lapseen, on merkki siitä, että myös meillä ollaan tekemisessä erittäin vakavan ilmiön kanssa.

Suomalaiset ovat johtavia poliitikkoja myöten polarisoituneet maahanmuuttokeskustelussa, ja tällä kehityksellä on oma osansa torstain väkivallanteossa. Rasismin ja äärioikeiston kanssa flirttailun tulee loppua. Poliittisessa kentässä tämä koskee erityisesti niitä henkilöitä, jotka ovat venyttäneet hyväksyttävän puheen rajoja ja siten normalisoineet ääriajattelua ja sen hyväksyntää.

Sivistyneen ja maltillisen puheen perääminen ei tarkoita sitä, etteikö maahanmuutosta ja sen ongelmista voi keskustella. Maahanmuuttopolitiikka on aihe muiden joukossa, ja myös sitä pitää voida kritisoida ilman rasistiksi leimautumisen pelkoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Oleellista on, että keskustelua asiasta käydään monipuolisesti, faktaperusteisesti ja kiihkottomasti.

Ääripäiden järjetön huutelu ei auta ketään, ja vähiten kaikesta suomalaisia ja suomalaista yhteiskuntaa, jota vastakkainasettelu ainoastaan repii ja rikkoo ja jonka järkevää päätöksentekoa se on omiaan estämään.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi