play

Kolumni: Jäähyväiset kesälle makaronilaatikolla

Saija Kauhanen

Yhdysvalloissa asuva ystävä pääsi kahden vuoden tauon jälkeen käymään kesälomalla Suomessa. Lomaan ehti mahtua lukuisten ystävien, tuttavien ja sukulaisten tapaamisia, saunomista, uimista, melomista, terassilla istumista ja muuta kesästä nauttimista. Näin kävi, vaikka kesäloma kesti matkoineen ja aikaeroineen vain viikon.

Viikon lomaan sisältyi myös se, että ystävä vilkuili säännöllisesti työyhteisönsä Slackia, ilmeisesti vastailikin tarpeen vaatiessa. Kesälomailmoitusta hän ei ollut tietenkään Slackiin uskaltanut laittaa, koska "eihän Jenkeissä kukaan uskalla ilmoittaa olevansa vain lomalla". Jos näin toimii, voi olla seuraava firmasta lähtijöiden jonossa.

Suomalaisesta näkökulmasta ystävän työpaikan toimintakulttuuri on pelottavaa ja ärsyttävää. Meillähän painotetaan sitä, että loman pitäisi kestää kerrallaan vähintään kaksi viikkoa, jotta minkäänlaista palautumista ja irtaantumista pääsee tapahtumaan ja että työpaikalle palaa taas entistä ehompi työntekijä.

Viikon sisällä irtiottoa ja palautumista tuskin tapahtuu - etenkin jos olotilassa painaa aikaero ja työ on läsnä jatkuvasti Slackin tai jonkin muun sähköisen sovelluksen kautta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös työpäivät rapakon takana kuulostavat pitkiltä. Ylityötunteja ei lasketa. Uhittelevaa esimiestä on kunnioitettava ja vähän pelättävä. Meillä taas tunnit kirjataan kuuliaisesti järjestelmiin ja pidetään ylimääräiset pois sopivana hetkenä.

Kesälomailmoitusta hän ei Slackiin uskaltanut laittaa.

Suomessa viikon kesäloma olisi suurelle osalle työntekijöistä kauhistus, sillä moni meistä saa nauttia useamman viikon kesälomasta. Viikkojen aikana ehtii hypätä hetkeksi toiseen maailmaan ainakin henkisesti, touhuta mukavia tai olla touhuamatta. Selkeää ohjetta loman pituudelle ei kuitenkaan ole; moni latautuu hyvin jo pidennettyjen viikonloppulomien aikana. Toisaalta ylikuormittunut tai uupunut työntekijä ei ehkä lataudu edes kahden kuukauden kesäloman aikana.

On hyvä muistaa, ettei kaikilla tätä irtautumisen mahdollisuutta ole. Ei myöskään mahdollisuutta "laskeutua" lomalle tai ahdistua tai olla ahdistumatta töihin paluusta. Töitä ei ehkä ole, loma on hyvin lyhyt tai sitä ei ole ollenkaan. Moni opiskelijakin painaa läpi vuoden ilman lomia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ystävä ei ehtinyt miettiä lomamoodiin laskeutumista tai työhön paluun ahdistusta.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa (8.8.2021) pääsevänsä lomamoodiin pesemällä aina loman aluksi ikkunat rokin rämistyksellä. Itse häviän loman alussa heti muihin maisemiin, jos se vain on mahdollista.

Hakanen hyvästelee kesälomansa valmistamalla kotitekoista pastaa ja kuvittelee pastataikinaa vaivatessaan, että aikaa on loputtomiin. Itsellä siirtymäriitti arkeen on makaronilaatikko. Tylsääkin tylsempi arkiruoka ottaa sekin keittiössä oman aikansa ja luo turvaa ja vakautta omaan mieleen. Ainakin ruokaa on jääkaapissa vielä ensimmäisen työpäivän jälkeen maanantai-iltana. Loppuviikosta ei vielä tiedä, kun arki on jo kuitenkin kunnolla vauhdissa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi