Tulosta tämä sivu
Kolumni

Otsikoinnin merkitys verkkouutisoinnissa on valtava

Mielenkiintoisten tapahtumien uutisointi on älypuhelinten ja tablettilaitteiden yleistymisen myötä verkkosivustoilla entistä nopearytmisempää.

Tiedotusvälineet välittävät uutisen lukijoille jopa kymmenissä sekunneissa siitä hetkestä, kun jokin laajalti kiinnostava asia tulee tietoon.

Ihmiset janoavat koko ajan uutisia, eikä se tarve ole ainakaan vähenemässä. Siinä kilpailussa me Karjalaisessa olemme täysillä mukana.

Verkossa haluamme tarjota paikallisia ja joskus valtakunnallisiakin uutisia mahdollisimman nopeasti, mieluiten ensimmäisenä.

Uutisportaalien, erityisesti Ampparit-sivuston ansiosta lukijamäärien kannalta on usein ratkaisevaa, onko edes hetken toiseksi ripeintä edellä.

Meillä Karjalaisessa, kuten muissakin vastaavissa sanomalehdissä, ensisijaisin asia on kuitenkin aina totuus ja luotettavuus. Siitä ei tingitä.

Verkkomaailmassa paljon puhuttava aihe on julkaistavien juttujen otsikointi.

Otsikoinnin herättämistä tunteista kertoo esimerkiksi ilmiöksi noussut Klikinsäästäjä-yhteisö, jolla on Facebookissa 104 000 tykkääjää.

Klikinsäästäjä kertoo yleensä yhdellä tai kahdella sanalla vastauksen kryptiseen otsikkoon, jota he pitävät tuomittavana klikkienkalasteluna.

Yhteisön suosio sosiaalisessa mediassa kertoo siitä, että lukijat ovat kyllästyneet otsikoilla vedättämiseen. Ja hyvä niin.

Toki joskus loistavan ja klikinkalastukseksi moitittavan otsikon raja on veteen piirretty viiva. Kuin hulluuden ja nerouden raja.

Amppareiden kaltaiset sivustot korostavat otsikoinnin merkitystä, koska mitään muuta siellä ei jutusta edes näy. Samoin sosiaalisessa mediassa otsikko on olennaisin elementti, jolla lukijat saadaan houkuteltua. Hyvällä jutulla pitää olla kiinnostava otsikko, muuten se uhkaa jäädä pimentoon.

On suorastaan tyhmyyttä piilottaa mielenkiintoinen artikkeli tylsän otsikon alle, mutta toisaalta lukija ei saa koskaan tuntea oloaan huijatuksi.

Huolehdin verkkosivustomme toimittamisesta pitkälti arkipäivisin, joten oikeanlaisen otsikoinnin pohtiminen on jokapäiväistä ja jatkuvaa.

Verkkouutisointi on siitä armotonta – ja ennen kaikkea mielenkiintoista – että palaute jutun kiinnostavuudesta tulee välittömästi. Reaaliaikainen kävijälaskuri ja jutun kävijämäärät eivät jätä selityksille varaa.

Haluamme tarjota verkkosivuillamme paljon ja monipuolista sisältöä, joten paikalliset tapahtumat pääsevät näkyvästi esille.

Muun muassa tältä viikolta tutut paikalliset uutiset Joensuussa jolkotelleesta hirvestä ja vapaaksi karanneesta hevosesta sekä Ilomantsissa pilkkijää lähestyneestä sudesta ovat mitä kiinnostavinta paikallista luettavaa, vaikka eivät varsinaisina uutisina maailmaa hetkauta.

Tietoa vaan tulemaan meille kaikesta maan ja taivaan väliltä, niin täältä pesee.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa