Keskiviikko, 26.6.2019 
Jarkko, Jere, Jarno
Kolumni

Norssi teki mahdottomasta mahdollista

  • Liisa Yli-Ketola
Puhutaanko teillä kotona hyönteispölytyksestä? Meillä se on ollut viime päivinä vilkkaan keskustelun aiheena.

Yhtenä iltana kuopus oli räjäyttämässä kaikki tuholaishyönteiset dynamiitin tyylisellä ”pölyllä” savuna ilmaan, koska hän luuli, että hyönteispölytys tarkoittaa sitä.

Seuraavana iltana ääni oli ihan toinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Töistä tullessani keittiön pöydällä nökötti koulukkaan itsensä pop up -päivän pajassa askartelema hyönteishotelli. Sitä hän esitteli innokkaasti. Ja yhtä iloisesti hän tarjoili koulusta saamaansa hunajaa.

Sinä iltana poikkeuksellisen uupunut äitikin sai sujauttaa purkista voimaa antavaa makeutta teekuppiinsa.

Viime viikon odotettu ja jännitetty huippuhetki minulle oli päästä Joensuun normaalikoulun pop up -mediapajan vetäjäksi. Ja siitä se illan tavaton väsymys johtui: jo pari tuntia oman totutun työtehtävän ulkopuolella vei voimat. Mutta kyllä se antoikin mukavan kokemuksen.

Keväällä koulusta saapunut kutsu osallistua uudenlaiseen pop up -kouluun tuntui imartelevalta mahdollisuudelta sukeltaa hetkeksi nykykouluun ja jakaa jotakin omasta kokemuksesta. Vanhempien osallistumishalukkuudesta kertoo, että peräti 60 vanhempaa ilmaisi kiinnostuksensa.

Ahdasmielisen 1970-luvun kyläkoulun kasvattina ihastuin liikutukseen saakka nykyiseen koulumenoon: ruokala viihtyisä kuin ravintola, reipas oppilaskuntalainen heti vastaanottamassa vierasta, kohteliaita nuoria sanomassa päivää, toimivaa tekniikkaa, valoisia oppimisympäristöjä sekä luontevia kohtaamisia ystävällisten opettajien kanssa.

Ainakin yksi asia Suomessa on minun elinaikanani mennyt hyvään suuntaan: koulu. Sen arki vain ei täysin avaudu vanhempainiltojen powerpoint-esityksissä.

Joensuun normaalikoululta kerrottiin, että tempauspäivää oli valmisteltu pitkään. Valmistautuminen näkyi lopputuloksessa. Ei syntynyt kaaosta innokkaiden vanhempien läsnäolosta huolimatta. Tunnelma vakuutti, että avoin koulu on ehdottomasti paras koulu.

Norssin pop up -mallia kannattaa esitellä opettajaksi opiskeleville, tuleville pienten ja suurten koulujen opettajille. Onneksi uusi opetussuunnitelmakin korostaa ilmiöpohjaisuutta, yhteisöllisyyden ja osallisuuden vaalimista.

Varmaa on, että vanhemmat haluavat osallistua ja lapset tykkäävät, kun vanhemmat ovat heidän koulustaan kiinnostuneita.

Mikä sitten oli sitä mahdotonta? Minusta ennakkoon se, että alakoululainen tekisi vajaan tunnin mediapajassa televisiotasoisen videoklipin päivän tapahtumista. Käyttäähän sellaiseen ammattilaistyöryhmä yleensä monta tuntia.

Niin vain kävi, että mediapajan päätteeksi tuotoksia katsellessamme Karjalaisen valokuvaaja tokaisi, että ihan oli kuin olisi televisiouutisia katsellut.

Siinäpä haastetta meille nykyisille media-ammattilaisille: nuori polvi on kovaa vauhtia tulossa entistä nopeampana ja lennokkaampana alalle. Alakoululaisille videon kuvaaminen, leikkaaminen, haastattelut ovat jo tuttua kauraa. Tervetuloa uusi aika!