Lauantai, 25.11.2017 
Kaija, Kaisa, Katri
Kolumni

Aika on herätä, vuosi 2016 on jo ohi!

  • Osama Alaloulou

Minulla on tapana kävellä kotikaupunkini kaduilla, katsella ohikulkevia ihmisiä ja tarkkailla kaupungin elämänmenoa. Tänään kävelin Helsingin katuja yksin, katselen ohikulkevia ihmisiä ja rentoutuneena palautan mieleen Kari Rydmania mukaillen: Aurinko nousee, on kastetta maassa / Aika on herätä, nousta ja lähteä / Niin kaunis on maa, niin korkea taivas / Soi lintujen laulusta kukkiva kunnas.

Tällaiset sanat ovat kauniita ja pessimistisiä ja tuottavat mielihyvää. Toisaalta, päivääni kuului tietty määrä ahdistusta. Huono hetki alkoi, kun pohdin viime vuoden tapahtumia. Se oli minulle, monille muille ihmisille ja yhteiskunnille hyvin pitkä vuosi. Välillä se oli hirveän ahdistava ja väsyttävä.

Viime vuonna tapahtui paljon. Ihmiskunta menetti suuria kulttuurin sankareita, kuten laulaja George Michaelin, runoilija Leonard Cohenin ja nyrkkeilijä Muhammad Alin. Hillary Clinton sai eniten ääniä, Trump voitti silti maailman vaikutusvaltaisimman valtion presidentinvaalit. Seurattiin pakolaiskriisin jatkoa, mikä loi jännitteitä koko maailmaan.

Vuosi 2016 oli erityislaatuinen – ainakin länsimaissa –, sillä se tuntuu yhden aikakauden lopulta ja toisen alulta.

Se ei ollut historian pahin vuosi. Toisessa maailmansodassa vuosina 1941–43 kuolleita oli kymmeniä miljoonia. Myös Irakin ja Iranin sodan 1980–1988 kuolonuhrien määrä oli erittäin korkea. Samanlaisia seurauksia oli Tshekkoslovakian miehityksellä 1968 ja My Lain verilöylyllä 1968.

 

Mitä pitempään kävelen Helsingin katuja ja ajattelet Rydmanin sanoja, sitä enemmän vakuutun siitä, että minun pitää ajatella optimisesti. Päätin nähdä 2016:n tapahtumat ja pettymykset mahdollisuutena, joiden kautta voin oppia uutta ja toivoa vuodesta 2017 parempaa vuotta.

Aika on herätä, vuosi 2016 on jo ohi. Näin sanoin itselleni ennen kotiin saapumista. En halua elää illuusioiden maailmassa. Uskon, että täytyy olla jotakin uskoa käynnissä ja ihmisen säädyllisyyttä. Tapahtumia voi muuttaa parempaan, kun halutaan ja uskalletaan.

Kirjoitan tätä, koska uskon ihmiskunnan hyvyyteen. Uskon myös optimismiin. Optimistinen ajattelu synnyttää positiivista todellisuutta ja antaa mahdollisuuden sopeuttaa ajattelua uuteen todellisuuteen nopeasti. Voimme jatkaa taistelua yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden ja paremman maailman puolesta.

Voisimme päästä yli tunteesta, että 2016 oli dramaattinen tai stressaava, ja pystyisimme kohtaamaan vuoden 2017 realistisesti ja järkevästi. Optimistinen ajattelu on menetelmä-muutos.

 

Vaikka maailman viime vuoden tapahtumat olivat valtavia, me voimme vaikuttaa niiden seurauksiin. Jokaisella on oma tärkeä roolinsa.

Esimerkiksi: me voimme aina tuoda esille sen, että meidän ei tarvitse odottaa Ukrainan sodan tai pakolaiskriisin loppua, vaan voimme myös heti ja nyt osallistua keskusteluun ja vaikuttamiseen humanitaarisen tai poliittisen kansalais- ja kansainvälisen järjestötoiminnan kautta.

Rydmanin sanoja uudestaan miettiessäni tuntui turvallista ja rauhalliselta. Tajusin, että vuosi 2016 on ohi. Olen täynnä iloa ja motivaatiota tekemään vuodesta 2017 parempaa vuotta.

Kirjoittaja on tutkija Siirtolaisuusinstituutissa, freelance-kolumnisti ja kansanvälisen ihmisoikeuslainsäädännön opiskelija Åbo Akademissa.