Lauantai, 25.11.2017 
Kaija, Kaisa, Katri
Kolumni

Maailmankirjat pahasti sekaisin joka puolella

  • Jouko Kempas
Jouluviikolla satoi Afrikassa Saharan hiekkadyyneille lunta ensimmäisen kerran lähes 40 vuoteen.

Juuri nyt Thaimaassa pitäisi paistaa aurinko satavarmasti, mutta ei. Vettä losottaa ja on sellainen tulva, että kalat ja sammakot uivat suoraan sisään ravintolan keittiöön.

Kiinan pääkaupungissa on niin paksu saastesumu, että sinne on vietävä puhdasta ilmaa pullossa. Sekään ei enää riitä. Nyt on otettu käyttöön järeämmät muutosvoimat. Pekingiin on perustettu uusi poliisiyksikkö vahtimaan, että asukkaat eivät polta pihalla roskia tai grillaa koiranlihapihvejä.

Juuri näin - härkää sarvista ja pahimmat saastuttajat kuriin. Tehtaat tupsuttavat taivaalle ja liikenteen on kuljettava vielä sittenkin, kun ilmastonmuutos on nujerrettu.

Suomessa on lunta liikaa ja liian vähän. Liikaa lunta on kaupungeissa aina aamuisin lumisateen jälkeen.

Jalkakäytävällä kahlatessa menee lunta lyhytvartiseen sukkaan ja tennariin. Auton kitkarengas ei pidä kinoksessa, eikä ole nelivetoa kaikilla. On se niin väärin.

Lumet ajetaan lumenkaatopaikoille, vaan pian voi sekin loppua. Touhu on liian työlästä, kallista ja epäympäristöystävällistä. Espoon kaupunki näyttää mallia muille.

Espoo on hankkinut Länsi-Euroopan ensimmäisen lumensulatuslaitteen. Lunta ei enää tarvitse kuljettaa, vaan sitä voidaan sulattaa paikan päällä. Lumensulatuslaitteita on käytetty Venäjällä kymmenkunta vuotta ja Kanadassa vielä pitempään.

Espoon ihmekone sulattaa 150-300 kuutiota lunta tunnissa 1 800 asteen lämpötilassa. Vau!

Kehitys kun kehittyy, niin pian markkinoille tulee kotitalouskäyttöön tarkoitettu lumensulattaja. Paljon kätevämpää kuin lumilingolla suhraaminen tai hikinen lumikolan pökkiminen. Lumensulattaja on luontevaa jatkoa kotitalouksissa yleistyneille painepesureille ja lehtipuhaltimille.

Liian vähän lunta on hiihtokeskuksissa ja laskettelurinteillä. Onneksi on keksitty lumitykit ja hiihtoputket. Pohjois-Karjalassakin on opeteltu säilömään lunta, jotta varmasti päästään hiihtämään heti, kun jäähdytetty latu pannaan pörisemään syysruskan aikaan.

Niin ei saa ajatella, että hiihtoladut ja mutkamäet ovat väärässä paikassa, jos luomulunta ei enää ole tai tulekaan. Hiihto on pyhä asia. Lumet vaikka kuskataan rekka-autoilla suurkaupungin kaduille, jotta citysprinttikisat saadaan kisailtua.

Lumensulatuslaite tuo muuten apua tähänkin. Kisan jälkeen sulatetaan kadut puhtaaksi - nips ja naps. Turhahan loskaa on edestakaisin rahdata.

Onneksi lumitykkejäkin kehitetään pienemmiksi ja tehokkaammiksi. Tuskin maltan odottaa. Lumitykistä tulee henkilökohtainen talventekijä.

Kyllä on sitten somaa, kun parvekkeella seisoo led-valaistu ja digiviritetty muovikuusi. Valitaan vaan lumitykistä oikea ohjelma ja tupsautetaan kuusen oksille vitiä, natturaa, utukkaa tai muuta kevyttä pakkaslunta. Otan ehkä sittenkin pientä hitvaa tai suurempaa rämpsyä vai ottaisiko hötyä ja söltsyä.