Keskiviikko, 21.8.2019 
Veini, Soini
Kolumni

Rinteen johtamalla linjalla SDP on taas Suomen Labour

  • Pasi Koivumaa

SDP:n puheenjohtajana jatkavan Antti Rinteen sunnuntainen linjapuhe Lahdessa pidetyn puoluekokouksen päätteeksi ilmensi vahvasti sitä muutosta, joka puolueen linjassa on tapahtunut hänen puheenjohtajakaudellaan verrattuna erityisesti hänen edeltäjänsä Jutta Urpilaisen puheenjohtaja-aikaan.

Sopimisen kulttuuri, palkansaajien järjestäytyminen, työehtosopimusten yleissitovuus ja aktiivinen työvoimapolitiikka olivat niitä tuttuja työelämän fraaseja, joita Rinne sisällytti painokkaasti puheeseensa. SDP:n talouspolitiikankin Rinne paalutti perivasemmistolaiselle linjalle. Hänen mielestään rakenneuudistukset ja työmarkkinoiden joustojen lisäämiset edustavat yleiseurooppalaista oikeistolaista talouspolitiikkaa.

Rinteen mielestä Ruotsin demarijohtoinen hallitus näyttää hyvää esimerkkiä elvyttävällä ”kasvupainotteisella finanssipolitiikalla” eli merkittävillä infrahankkeilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tätä perinteisempää vasemmistolaista linjaa SDP:n on vaikea kuvitella edustavankaan kuin mitä se Rinteen linjapuheen perusteella edustaa - mikä on äänestäjien kannalta erittäin hyvä asia.

Kaikki suuret puolueet ovat tavoitelleet uusia äänestäjiä liudentamalla perinteistä poliittista väriään ja ilmoittautumalla olevansa milloin keskustaoikeistolaisia ja milloin taas keskustavasemmistolaisia niin, että äänestäjien on ollut vaikea erottaa niitä toisistaan. Juuri tästä vaihtoehdottomuudesta, ”mikään ei kuitenkaan muutu” -tunteesta kumpuaa myös pettymys perinteisiin puolueisiin sekä pölhöpopulismi, jota edustavat maailmalla nyt jopa jotkut niin sanotut presidentitkin.

Rinteen SDP tarjoaa selkeän vaihtoehdon nykyisten hallituspuolueiden edustamalle politiikalle. Tämän vaihtoehdon järkevyydestä niin maan hallituksen käytännön tekemisessä kuin SDP:n kehityksen kannalta voi olla monta mieltä, mutta ainakin puolueen tarjoama vaihtoehto äänestäjille on nyt aiempaa selkeämpi.

SDP on taas Suomen Labour, työväenpuolue, eikä mikään epämääräinen, porvarillisuutta dippaileva humanismiliike.

Rinteen edustaman linjan vahvistuminen SDP:ssä kaventaa perussuomalaisten liikkumatilaa.

Kun koko perussuomalaisten 20-kuukautisen hallitustaipaleen aikana puolue on lukuisten mittausten osoittamalla tavalla menettänyt kannatustaan takaisin SDP:lle, jolta se jonkinlaisena uudenlaisena työväenpuolueena onnistui äänestäjiä kahdella aiemmalla eduskuntavaalikaudella houkuttelemaan, niin Rinteen linjalla jatkamalla SDP sinetöinee tämän poliittisen kotiinpaluun.

Tämä puolestaan ohjaa perussuomalaisia entistä enemmän maahanmuuttovastaiselle linjalle, valitsemaan Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi ja heittämään hyvästit nykyisen puheenjohtajan Timo Soinin maltillisemmalle, SMP:n perinnöstä ammennetulle juurevan supisuomalaiselle mutta eurooppalaisittain eriskummalliselle protestilinjalle.