Tulosta tämä sivu
Kolumni

Timo Soini saattaa saada nyt sitä, mitä tilasi vuonna 2000

Sain joulukuussa 2000 Karjalaisen politiikan toimittajana yllättävän skuupin, uutisvoiton, kun haastattelin perussuomalaisten piirikokoukseen Pohjois-Karjalaan saapunutta puolueen puheenjohtajaa Timo Soinia. Tuo skuuppi on tullut viime aikoina mieleeni, koska sillä on yhtäläisyyksiä tähän aikaan.

Perussuomalaiset oli tuolloin yhden kansanedustajan (Raimo Vistbackan) sirpalepuolue, joka oli saanut juuri lokakuussa pidetyissä kunnallisvaaleissa pahasti köniinsä, 0,7 prosentin ääniosuuden koko maan äänistä.

Tuolloin 38-vuotias Soini kiersi maata lyötynä miehenä mutta tuppautui kuitenkin sinnikkäästi haastateltavaksi, kun itse koko haastattelun tarpeellisuutta vähän emmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Soini latasi silloin pöytään yllätyksen, jonka tajusin läpimenouutiseksi. Soini tarjosi puoluettaan alkioksi uudelle, oikeistopopulistiselle puolueelle, joka ottaisi mallia Jörg Haiderin itävaltalaisesta Vapauspuolueesta sekä norjalaisesta Carl Hagenin Edistyspuolueesta.

Soini ei tuolloin lainkaan kavahtanut esimerkin ottamista näistä puolueista, joista etenkin Haiderin puolue oli leimattu rasistiseksi ja äärioikeistolaiseksi. Hän tähdensi, että ”maassa on sotarikollisten konkurssin kokeneeseen ideologiaan perustuva Vasemmistoliitto, mutta jos joku esittää oikeistoliittoa, ryhdytään heti tutkimaan esittäjän kallonmuotoa.”

Soini sanoi kiertävänsä nyt puolueensa kenttää käännyttääkseen sitä ajatuksensa taakse. Puolueen nimi pitäisi muuttaa Edistyspuolueeksi ja löytää sille keulahahmoksi ”profeetallinen hahmo, jonka kautta ihmiset voisivat huutaa tuskaansa ulos”.

Itseään Soini ei tuollaiseksi karismaattiseksi johtajaksi tuolloin kelpuuttanut.

Hänellä oli kaivatusta uudesta puoluejohtajasta ajatus: ”Johtohahmon pitää olla taloudellisesti riippumaton, esimerkiksi joku menestynyt yrittäjä, mutta hän voi löytyä vaikkapa yliopistomaailmasta.”

Paljon on tapahtunut tuon haastattelun julkaisun (Karjalainen, 2.12.2000) jälkeen, mutta nimenomaan on tapahtunut paljon sellaista, jota Soini tuolloin toivoikin.

Perussuomalaiset ei muuttanut nimeään eikä se löytänyt uutta haiderilaista johtohahmoa. Sen sijaan Soinista itsestään kasvoi karismaattinen johtohahmo puolueeseensa.

Samalla puolueeseen on liittynyt yhä enemmän tiukan kansallismielisiä ja maahanmuuttovastaisia suomalaisia, jotka laajalti kutsuvat mestarikseen nyt puolueen johtoon pyrkivää Jussi Halla-ahoa.

Filosofian tohtori Halla-aho löytyi yliopistomaailmasta, mutta varsinaisesti tämä entinen Helsingin yliopiston muinaiskirkkoslaavin tuntiopettaja löi itsensä läpi haiderilaisena blogistina.

Jos Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi, Soini saa, mitä tilasikin vuonna 2000, mutta onko Soinin tilaus enää voimassa?

Jussi Halla-ahoa mukaillen: Onko persuihin kenellä tahansa oikeus lampsia sisään elätettäväksi ja esittää röyhkeitä vaatimuksia?

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta