Torstai, 23.11.2017 
Ismo
Kolumni

Takaisin kunnon pitkät kalsarit ja jalkarätit

  • Jouko Kempas
Onneksi on lukijoita. He palauttavat maan pinnalle ja ohjaavat oikealle tielle. Lukija on täsmälleen oikeassa, kun vaatii perustellumpaa argumentointia yhteiskunnan epäkohtiin puututtaessa.

Epäkohtia riittää. Maailmassa soditaan, tapetaan nälkään, syrjitään vääränvärisiä, raiskataan ja muuten melskataan. Liian vähän puhutaan siitä, kun mistään ei enää saa miesten alushousuja, joissa on kunnollinen vyötärökuminauha. Sellainen kuminauha, jota voi itse kiristää, jotta housut pysyvät jalassa.

Kyllä vihaksi pistää, kun housut valahtavat nilkkoihin.

Ongelma on ihan sama, olipa mies kokoa kukkakeppi tai muutaman XXL:n pyöreämpi mammuttimursu.

Tosimies ei käytä silkki- eikä villakalsareita. Puuvillaa tai tekokuitua sen olla pitää. Ensin huononnettiin kalsarikankaan laatua, jotta ne kuluvat puhki nopeammin, ja on pakko ostaa uudet. Parillakympillä saa kolmet, mutta jos saisi yhdet hyvät, niin ei olisi heti pakkotarve hankkia uusia. Parikymppiä on paljon rahaa.

Kahdet kalsarit riittää hyvin. Toiset jalassa ja toiset pyykkinarulla kuivamassa oikeinpäin ripustettuna. Nurin käännettynä ja niin, ettei sepaluksen kohta näy naapurin vanhallepiialle.

Ennen kalsarit olivat yhdenvärisiä, samanvärisiä. Se oli tasa-arvoa, jos mikä.

Sitten kalsareihin keksittiin kuosit ja kuviot. Siitä alkoi alamäki. Kankaan laatua ruvettiin huonontamaan: kaupan on käytävä, ja kuluttajien on kulutettava.

Kun oltiin lähellä kertakäyttökalsarien laatua, huononnettiin kuminauhaa. Tai ei se mikään kuminauha enää ole vaan resorinauha, joka venyy, paukkuu ja rispaantuu nopeammin kuin ehtii kissaa sanoa. Riippuu tietysti kissasta. Kotikissa on paras.

Raappahousujakaan ei enää saa maitokaupasta, ei ainakaan kunnollisia, sellaisia paksusta puuvillasta tehtyjä välihousuja. Pitkälahkeiset raappahousut pannaan jalkaan kekrinä ja otetaan pois vappuna, jos ei sada räntää. Raappahousut ovat tarpeen, jotta lapsilykky säilyy ja sukukalleudet pysyvät suojeluksessa.

En väitä, vaikka epäilen, etteikö kalsareiden kangas ja kuminauhaksi sanottu resori täytä EU:n laatudirektiivejä. Totta kai ne täyttävät. Sitä vartenhan direktiivit on tehty ja siksi EU:lla on kalsarilaaduntarkkailijoita. Jos ei ole, niin pitäisi olla.

Koska tämäkin ongelma pitää itse ratkaista, mikä neuvoksi? Kalsareille omat henkselit, jotta pysyvät jalassa? Vai alle pitkät kalsarit ja niiden päälle yhtä kokoa pienemmät pikkukalsarit, bokserit tai peräti stringit?

Polvipituiset mummokalsarit ovat taas muotia, mutta voiko tosimies pitää sellaisia, jos ei muille huutele? Pitäväthän hölkkähuru-ukotkin sukkahousuja.

Kunnon halpissukkiakaan ei enää saa, halvalla ainakaan. Sellaisia, joissa on varressa tolkun kuminauha, joka ei purista mutta pysyy jalassa. Yhden koon levysukkaa on ikävä. Jalkarätti ei puristanut, kun ei ollut kuminauhoja. Ei rättikään paikallaan pysynyt, mutta oli saappaassa paljasta jalkaa parempi.