Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Kolumni

Mustalista: Home sweet home

  • Jouko Salmela

Kerrostalorakennusneuvos Kunto K. Sokkeli, 82 v, aivan ihanaa että olette täällä tänään. 36 asuinhuoneistoa käsittävä As Oy Onnenmyyrä valmistui runsaat kaksi vuotta sitten, ja kylillä puhutaan, että lukuisista mittauksista huolimatta kiinteistöstä ei ole vieläkään löytynyt hometta. Te olitte hankkeen pääurakoitsija. Pitävätkö huhut homeettomuudesta paikkansa?

– Aivan ihanaa olla täällä tänään puhumassa homeesta. Kyllä tässä nyt niin on päässyt käymään, että taisi tulla rakennettua täysin homeeton talo. En halua mitenkään vähätellä tapahtunutta tai väistää omaa  vastuutani, mutta sen haluan kuitenkin varsin painokkaasti tuoda julki, että satoja kerrostaloja ja tuhansia huoneistoja on johdollani rakennettu. Minulla on ollut pitkä ja menestyksekäs ura  – ei presidentti neuvoksen titteliä saamattomalle nenänkaivajalle myönnä – ja tämä on vasta ensimmäinen rakennus, josta ei ole homevaurioita löydetty. Ettei totuus unohtuisi, niin haluan muistuttaa, että syksyllä 2015 valmistui yhtiömme viime aikojen suurin työmaa, mammuttimainen sairaalarakennus. Kuukausi sitten sieltä löytyi hirvittävä homepommi, potilaat siirrettiin pikavauhtia parakkeihin ja telttoihin. Joku heikkokeuhkoinen taisi siinä rytäkässä heittää henkensäkin, johtoryhmämme ajatukset ovat luonnollisesti surevien omaisten luona ja niin poispäin.

Onko jo selvinnyt, kuka on syyllinen homeettoman rakennuksen syntymiseen?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Voitte uskoa, että kriisipalavereissa on istuttu ainakin yhdet housunpersaukset puhki. En minä lähde ketään sormella osoittelemaan. Onnenmyyrä-projektissa aliurakoitsijoina oli ennenkin käyttämiämme ja nopeiksi havaittuja reppufirmoja Filippiineiltä ja Ulko-Mongoliasta. Kyllä he tunnistavat suomalaisten tiukat laatuvaatimukset ja tuntevat suomalaisen rakennusvalvonnan ja -tarkastuksen äärimmäisen tiukat kriteerit. Unohtui sanoa, että lämmöneristyksestä vastasivat kokeneet ammattimiehet Tunisiasta. Kyllä Saharan pojat kylmän ja kuuman erottavat, hehheh. Jos tässä on pakko joku ns. syyllinen nimetä, niin minä olen pääurakoitsija ja poimin suurimmat voitot. Kannan tietysti täyden rakennuspoliittisen vastuun, ei kahta sanaa.

Kuinka olette pystynyt säilyttämään toimintakykynne kriisin keskellä, kuinka voitte?

– Onhan tämä kova paikka. Viikonloput ovat olleet aivan kauheita. Pari saunakaljaa otettuaan kollegat ympäri maata alkavat soitella ja syytellä, että mitä pirua sinä onneton menit tekemään. Onneksi perhe on ollut vahvasti tukenani. Yllättäen olen saanut myös vertaistukea, sillä Kokkolasta soitti rakennusmestari ja kertoi, että meitä onkin nyt Suomessa kaksi, hänenkin uraltaan löytyy homeeton talo 90-luvun alkupuolelta. Eipä tässä muuta osaa sanoa kuin että sekundaa piti tehdä, mutta priimaa pukkasi tulemaan. Sori siitä ja so what.