Sunnuntai, 19.11.2017 
Elisabet, Liisa
Kolumni

Tuplausnumero jysähti kerrankin oikealle miehelle

  • Jouko Kempas
Mitäs me lottovoittajat! Kyllä on helppo hymyillä matkalla pankkiin. Neljä euroa on kuitenkin paljon enemmän kuin ei mitään.

Voittorahat pitää tallettaa pankkiin korkoa kasvamaan. Näin on opetettu. Mitä siitä tulisi, jos pistäisi elämän risaiseksi ja tuhlaisi rahat kaikkeen joutavaan.

Toivottavasti eivät pankissa vie palvelumaksuina liikaa neljästä eurosta. Ennalta ei tiedä, kun ei ole tottunut pankkiin rahaa viemään. Nykyään panoistakin pitää maksaa, se on selvää, ja otoista myös.

Onneksi en voittanut enempää. Vaikeuksiahan siitä vain tulisi monella tapaa.

Jos voittaisi vaikka viisi miljoonaa euroa, niin kyllä joka lantti pitää saada nähtäväksi. Mies ei usko ennen kuin omin silmin näkee. Neljä euroa on siinäkin mielessä paremmin hahmotettavissa. Ihmisenkokoinen voitto.

Viidestä miljoonasta eurosta tulee varmaan hulluksi, jos ne ottaa euron kolikkoina. Yhden euron kolikko painaa 7,5 grammaa. Ei ole paljon, mutta jos ottaa kaikki viisi miljoonaa kolikkoina, niin lasti painaa 37 500 kiloa.

Veikkaus Oy kyllä tarjoaa voittajalle kakkukahvit ja kukat, mutta näinköhän saisi edes lainaksi rekka-autoa, jotta rahat voi viedä kotiin. Totta kai voittorahat on otettava puhtaana käteen. En luota shekkeihin, lahjakortteihin enkä sähköisiin tilisiirtoihin. Mitä rahaa se semmoinen on - pelkkää näkymättömien numeroiden vilinää tililtä toiselle ja pankista toiseen.

Sitä paitsi jos on rekka-autollinen kolikoita, niin on paljon helpompi olla hyväntekijä. Euro sinne, toinen tuonne. Ei tunnu missään. Pyytäjiä varmaan riittää. Voittajalla on aina kavereita ja tutun tuttuja. Oikein hyvälle pyytäjälle voi antaa vaikka kilon kolikoita. Kyllä sittenkin jää vielä itselle riittävästi.

Kun kyllästyy kolikkokasassa lotraamiseen, mitä sitten? Rahat pankkiin talteen tietenkin. Paljonko menee palvelumaksua, jos vie pankkiin rekka-autollisen kolikoita? Millaiseen kuulusteluun joutuu rahojen alkuperästä?

”Vai lottovoittorahoja. Niinhän ne kaikki sanovat.”

Siinäkin mielessä neljä euroa on sopivankokoinen voitto. Ei tarvitse selvittää eikä selittää.

Setelit eivät ole niin rahvaanomaisia kuin kolikot, suuret setelit etenkään. Meidän lottovoittajien on ajateltava myös tyylikysymyksiä.

Viisi miljoonaa viidensadan euron seteleinä painaa noin 11 kiloa. Kyllähän mies sen verran kantaa vaikka selkärepussa. Apu se on köyhän taloudessa selkärepullinen setelirahaa.

Silti on oltava pikkurahaakin. Yritäpä maksaa bussissa viisisatasella. Tuskin kaikissa takseissakaan suurin seteli kelpaa. Aina voi koettaa rahan vaikutusvaltaa.

Latoo taksimiehen kouraan viisisatasia seteli kerrallaan ja pyytää taksimiestä nyökkäämään sitten, kun rahat riittävät kotimatkaan.

Kotona viisisataset on hyvä laittaa pinoon kirjahyllyyn. Viidestä miljoonasta saa kaksi puolen metrin korkuista pinoa. Melko soma näky molemminpuolin vihkikuvaa ja perheraamattua.