Sunnuntai, 19.11.2017 
Elisabet, Liisa
Kolumni

Perussuomalaisten hallitustaival on kuin bensan lappoaminen

  • Pasi Koivumaa
Lapposin keskiviikkona mopon tankista vanhat bensat pois. Tiedättehän lappoamisen: letkunpää sisään tankkiin, toinen letkunpää alemmaksi ja sitten vain imemään niin, että letku täyttyy ja nestepatsaiden välinen paine-ero hoitaa homman itsestään ja tankki tyhjenee maassa olevaan astiaan.

Vaikka hankin lappoamista varten riittävän pitkän, läpinäkyvän letkun, niin tietysti minulle kävi, kuten tässä touhussa tottumattomalle tavanomaisesti käy. En ollut riittävän nopea. Lisäksi tumpeloin. Niinpä sain maistaa kaksikin suullista korkeaoktaanista polttoainetta ja sylkeä sitä ulos niin, että hampaidenpesun ja lukuisten suuhuuhtelujen jälkeen vielä myöhään illallakin sain aistia, millaista olisi olla villi ja vapaa rantojen mies.

Hallintarekisterilain hyväksymisessä eduskunnassa samaisena keskiviikkona oli kyse vähän samankaltaisesta asiasta kuin tuossa lappoamisessani.

Suomi-mopon tankissa ollut bensiini oli vanhentunut. Kyllä sillä kone olisi vielä käynyt kelvollisesti, mutta lukuisten suosittelijoiden mielestä oli korkea aika saada uutta tilalle, jotta mopo saataisiin myyntikuntoon.

Erityistä samankaltaisuutta koin keskiviikkona perussuomalaisten kansanedustajien kanssa.

Heidät sitä letkua pakotettiin imemään, ja hekin saivat minun tapaani valehdella kaikille, että näin ne hommat hoituvat ja asiasta tuli hyvä, vaikka maku suussa kertoi muusta.

Perussuomalaiset ovat saaneet kokea tämän kohtalon nyt monissa kysymyksissä, koska sellaista se hallituspuolueena olo on. Vaikka joissakin asioissa perussuomalaiset voivat terhistellä saavutuksillaan, niin vielä useammissa asioissa hallituskumppanit ovat työntäneet letkun persujen suuhun ja pakottaneet sitä imemään.

Samalla on paljastunut, että perussuomalaiset jakaantuu eri tavalla ajatteleviin ihmisiin monin eri tavoin, huomattavasti useammalla tavalla kuin vain sillä r-kirjaimella alkavalla, jota jakoa puolueen puheenjohtajakisan pääehdokkaat Jussi Halla-aho ja Sampo Terho edustavat.

Uuudistatpa - siis lappoat - mitä tankkia tahansa, niin aina maistuu jonkun persun suussa pahalta.

Hämmästyttävää on ollut se, kuinka hyvin perussuomalaisten rivit ovat pysyneet tähän saakka koossa hallitusvastuussa, vaikka puolue on täynnä individualisteja.

Nyt sillä on kuitenkin tulossa pää vetävän käteen, kun sen rivit rakoilevat niin kuin hallintarekisteristä äänestettäessä kävi. Poliisikansanedustajien kapina tätä puolueensa hyväksymää lakiesitystä kohtaan kertoo siitä, että nyt myös puheenjohtaja Timo Soinille uskolliset alkavat jakaantua eri kysymyksissä.

Tämä tarkoittaa sitä, että mitta on täysi eikä hermo enää pidä. Se puolestaan tarkoittaa, että valitaanpa Soinin seuraajaksi sitten kuka tahansa, puolue hajoaa eikä sen hallitustaival kestä kevääseen 2019.

Jos näin ei käy, kokeilen tuota lappoamista vielä uudemman kerran ja maistan, mitä ansaitsen.