Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Kolumni

Mustalista: Häkäpöntöllä arvot pohjalle

  • Jouko Salmela

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puhkuu kiukkuisena. Hänen kallein aarteensa, omin käsin rakennettu, puupilkkeellä toimiva häkäpönttöauto, maineikas El Kamina, on kateissa.

Sipilä on varma, että hän lainasi auton valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.) ja ulkoministeri Timo Soinille (o.s. SMP, ent. Perussuomalaiset, ent. Uusi vaihtoehto, nyk. Millwall?). Orpo oli sanonut tarvitsevansa El Kaminaa valinnanvapauden symboliksi, Soini sanoi karauttavansa sillä savuverhon turvin karkuun Jussi Halla-ahoa.

Sipilä kutsui Orpon ja Soinin Kesärantaan kriisipalaveriin.

– Missä on häkäpönttöautoni?

Yhteen ääneen Orpo ja Soini vakuuttivat:

– Ensinnäkin, emme ole häkäpönttöautoasi lainanneet. Toisekseen, häkäpönttö oli sökönä, mutta korjasimme sen ja palautimme ehjänä.

Sipilä hämmentyi:

– Mitä ihmeen muunneltua totuutta tuo nyt on? Ette lainanneet, mutta palautitte ehjänä?

Orpo ja Soini ihmettelivät:

– Juha, mitä kohtaa et ymmärtänyt? Emme todellakaan lainanneet. Sitä paitsi palautimme sen ehjänä.

Sipilä tajusi, että tämä soppa ei selviä ilman asiantuntijoiden kuulemista.

Asiantuntijat totesivat, että ministereiden päätä eivät ole sekoittaneet ainakaan helteet, koska niitä ei ole Fennoskandiassa esiintynyt. Asiantuntijat ehdottivat, että Sipilän on otettava takiaispuolueiden ministerit ankaraan puhutteluun, kyllä totuus El Kaminan kohtalosta silloin paljastuu.

 

Pääministeri saarnasi Orpolle ja Soinille synnintuntoa ja helvetin kauhuja kuin Suviseurojen ankarin ja synkkä-äänisin tuomionpasuuna.

– Toisen omaisuutta ei saa hävittää, paitsi jos omistaja on valtio. Kysyn viimeisen kerran, missä on häkäpönttöautoni. Jos ei vastausta tule, marssin näiltä sijoilta presidentti Niinistön puheille. Tiedätte mitä se merkitsee.

Nöyrinä poikina Orpo ja Soini tunnustivat:

– Emme lainanneet häkäpönttöautoasi, mutta palautimme sen ehjänä.

Sipilä haltioitui:

– Tulihan se sieltä, totuus paljastui lopulta! Yhteinen arvopohjamme kesti tämänkin kriisin. Nyt olen entistä varmempi, että tämä hallitus istuu seuraavat 20 vuotta. Kiitos veljet, suuret kiitokset!

– Eipä kestä, mitäpä näistä, kuittasivat Orpo ja Soini.