Lauantai, 16.2.2019 
Kai
Kolumni

Ennusmerkit Siniselle tulevaisuudelle ovat olemattomat

  • Pasi Koivumaa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä jo toteutunut hajoaminen kahteen leiriin, Jussi Halla-ahon johtamaan puolueeseen sekä puolueesta erkaantuneiden ministereiden perustamaan Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään ja Sininen tulevaisuus -nimellä perustettavaan uuteen puolueeseen on kesän hengähdystauon jälkeen etenemässä myös paikallistasolle.

Helsingin Sanomien (2.8.) selvityksen mukaan ”soinilais-terholaiset” ovat perustaneet piirijärjestöt jo Lappiin ja Varsinais-Suomeen, ja lähiaikoina piirijärjestöjä perustetaan myös ainakin Keski-Suomeen, Kainuuseen, Ouluun, Pirkanmaalle ja Uudellemaalle.

Osa halla-aholaisia karsastavista puolueen entisen puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin hengenheimolaisista jäpittää entisissä asemissaan perussuomalaisissa, osin kiusallaan, osin periaatteesta. Esimerkiksi Soinin läheinen aisapari Raimo Vistbacka johtaa yhä puolueen Etelä-Pohjanmaan piirijärjestöä eikä suostu väistymään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä entinen nimismies ja SMP:n viimeinen kansanedustaja uhkaa jopa oikeustoimilla, jos hänet erotetaan perussuomalaisista. Samaan aikaan Vistbacka johtaa Perussuomalaisten tukisäätiötä ja etsii keinoja, kuinka tämä säätiö voisi tukea perussuomalaisten sijaan siitä erkaantunutta uutta ryhmittymää.

Tämä sekava välivaihe ei voi kestää kauan. Johan tälle hevosetkin nauraa. Halla-aholla ja muulla perussuomalaisten uudella puoluejohdolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin viedä puolueen puhdistus loppuun saakka.

Huomenna perjantaina Halla-aho lyö perussuomalaisten puoluehallituksen kokouksessa tälle puhdistukselle askelmerkit samalla, kun hän viitoittaa johtamansa puolueen tien tammikuun presidentinvaaleihin - joko ilmoittautumalla itse tai esittämällä omaa aisapariaan, perussuomalaisten ensimmäistä varapuheenjohtajaa Laura Huhtasaarta puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Kuinka tämä päättyy? Millainen on Perussuomalaiset-puolueen tulevaisuus, ja millaiseksi poliittiseksi voimaksi Sininen tulevaisuus voi nousta?

Perussuomalaisten tulevaisuus vaikuttaa selvältä. Puolue on Soinin näkökulmasta katsoen kaapattu, ja sillä selvä. Siitä tulee entistä selvemmin puheenjohtajansa Halla-ahon näköinen puolue, ja kaikki merkit viittaavat siihen, että tällaiselle puolueelle löytyy Suomesta myös kohtuullista kannatuspohjaa.

Ennusmerkit Sinisen tulevaisuuden menestykselle ovat olemattomat, varsinkin kun Soini ei halua sitä johtaa vaan kuikuilee itselleen muita vaihtoehtoja politiikan ulkopuolelta. Aamulehdelle (29.7.) Soini kertoi, että häntä kiinnostaa ”kansainvälinen juttu ja bisneskin” ja että politiikalta hän on jo saanut kaiken sen, mitä on hakenutkin.

”Olen nyt luksuselämävaiheessa”, kuuluu Soinin Aamulehdelle antama määritelmä.

Samalla tämä hillotolppakommentti on yksi reikä lisää tähän tuuliajolla seilaavaan pelastuslauttaan, josta pian hypitään laidan yli.