Keskiviikko, 23.5.2018 
Lyydia, Lyyli
Kolumni

Sankaripoliisinkin aseenkäytön tutkinta on kaikkien etu

  • Jyrki Utriainen
Toukokuinen lauantai-iltapäivä Joensuun keskustassa vuonna 2016. Rauhan rikkoo epäilty pahoinpitely Vapaudenpuistossa, minne poliisipartio saa hälytyksen.

Partio tapaa teosta epäillyt Kauppakadun ja Siltakadun risteyksessä. Syntyy välikohtaus: puukolla ja miekalla aseistautunut mieskaksikko käy poliisien kimppuun keskellä kirkasta päivää. Toinen poliisi saa väistettyä puukon iskun. Toinen mies uhkaa partiota miekalla ja lyö sillä poliisiauton tuulilasiin ja konepeltiin.

Poliisi saa lopulta riehujat taltutettua pippurisumutteen avulla.

Tämä on yksi niistä reilusta tuhannesta voimankäyttötilanteesta, joihin poliisi viime vuonna joutui turvautumaan. Poliisin käyttämät voimakeinot ovatkin parinkymmenen vuoden aikana kaksinkertaistuneet Suomessa - kuten myös poliisiin kohdistunut väkivalta. (Karjalainen, 9.9.).

Joensuun toukokuinen tapaus näkyy molemmissa tilastoissa: ne nousevat samaa tahtia.

Aiheesta nousi voimakasta keskustelua viime viikolla, kun poliisi turvautui muun muassa paprikasumutteeseen Jyväskylän vastaanottokeskuksessa sattuneessa välikohtauksessa. Tunteita nosti pintaan myös tieto siitä, että poliisin aseenkäyttö viime syksynä Nelostiellä etenee syyteharkintaan.

Käyttikö poliisi liiallista voimaa Jyväskylässä? Miksi Nelostien sankaripoliisia kohdellaan näin?

Ensinnäkin on todettava, että suomalainen poliisi käyttää edelleen voimakeinoja ja etenkin asetta erittäin harvoin. Viimeisin tilanne, jossa poliisi ampui kohti, lienee Turussa, missä terrori-teosta epäilty mies jäi vielä henkiin. Poliisin voimankäytön seurauksena Suomessa kuoli vuosien 2000-2015 aikana kuusi ihmistä.

Perusasiat ovat siis hyvällä tolalla.

Jyväskylän episodia on ulkopuolisen hankala arvioida - somevideoista huolimatta, käyhän maahanmuuttokeskustelu sen verran kuumilla kierroksilla. Poliisi teki kuitenkin työtään ja huolehti siitä, että karkotuspäätöksen saaneet ulkomaalaiset saadaan vastaanottokeskuksesta pois.

Puukottajan Nelostiellä ampunut poliisi pelasti puolestaan uhriksi joutuneen naisen hengen. Kyseistä poliisia pidetään siksi laajalti sankarina, eikä ymmärrystä syyteharkinnalle juuri keskusteluissa tule. Tämä on kuitenkin protokolla silloin, kun poliisi käyttää asetta.

Poliisi ilmoittaa aseenkäytöstä aina Valtakunnansyyttäjänvirastoon. Vain hyvin harvoin tapaukset etenevät esitutkintaan tai syyteharkintaan. Käräjille asti tapauksia etenee vieläkin vähemmän.

Vaikka perusasiat ovat kohdallaan, on hyvä, että nämä poliisin aseenkäyttötilanteet käydään perusteellisesti läpi. Se takaa jatkossakin sen, että suomalainen poliisi käyttää tätä äärimmäistä keinoa äärimmäisen harvoin ja vain äärimmäisissä tilanteissa.

Se taas varmistaa sen, että kansalaiset voivat luottaa poliisin toimintaan myös tulevaisuudessa.