Keskiviikko, 26.6.2019 
Jarkko, Jere, Jarno
Kolumni

Poliisi hyökkäyksen kohteena verkossa

  • Janne Riiheläinen

Twitteriin on viime viikkoina ilmaantunut lukuisia poliisin Twitter-tilejä “parodioivia” profiileja. Nämä parodisiksi itseään väittävät tilit hyödyntävät poliisin aktiivista läsnäoloa sosiaalisessa mediassa ja sen graafisia tuntomerkkejä. Samalla ne pitävät tarkasti huolta, etteivät varsinaisesti esiinny poliiseina. Mutta erehtymisen mahdollisuus on olemassa.

Parodiointi näillä tileillä ei ole mitään reinikaistyyppistä, lämmintä naljailua, vaan taustalla on vakaa pyrkimys horjuttaa poliisin uskottavuutta. Tilien huumori tuo mieleen rasistivitsit, joissa huumorin varjolla välitetään rujoja arvoja.

Erityisesti näiden tilien tähtäimessä on poliisin napakoituneet otteet vihapuheen torjunnassa. Ne viestittävät, että poliisin toimet vihapuhetta ja verkossa tapahtuvaa henkistä väkivaltaa vastaan ovat väärin. Tämän mielipiteen taustalla on selvästi rasismi ja maahanmuuttovastaisuus, joille vihapuhe on ollut keskeinen politiikan väline.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyseenalaistamalla järjestysvallan uskottavuuden ja legitimiteetin pyrkivät hyökkääjät painostamaan poliisia muuttamaan käytöstään.

Keskeinen väite näillä tileillä on ollut se, että poliisi on itse omalla toiminnallaan tehnyt naurunalaiseksi ja epäuskottavaksi itseään ja siis muutkin voivat niin tehdä. Muutamat onnettomat sanavalinnat keskusteluihin osallistuneilta poliiseilta on käännetty ja väännetty sellaisiksi, että heidän oikeastaan väitetään tukevan terrorismia.

Näin isketään tehokkaasti poliisin turvallisuutta takaavan olemuksen ytimeen ja nakerretaan tietoisesti sen koko olemassaolon oikeutusta.

Kuten tehokkaaseen informaatiovaikuttamiseen aina kuuluu, on poliisien vastaisessa toiminnassa sekä kaapattu termejä vääristeltäviksi että luotu uusia. Selvin esimerkki näistä on #PolPo, joka on lyhenne sanoista poliittinen/politisoitunut poliisi. Tämä tarkoittaa sitä, että maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin muuten kuin äärimmäisen kielteisesti suhtautuvat poliisit katsotaan politisoituneiksi.

Tällä hetkellä poliisi on tiukan paineen alla monesta suunnasta. Aarnion tapaus seurannaisvaikutuksineen on vakava paikka. Turvapaikkaa vaille jääneiden palautusten toteuttaminen on omalta osaltaan herättänyt ansaittuakin kritiikkiä.

Poliisi on tällä hetkellä joka suuntaan kiskovassa tilanteessa, jossa jokainen virhe, tai edes sellaiseksi väitetty, palkitaan valtavalla ryöpyllä.

Työtään tekeviä poliiseja on aiemminkin jo maalitettu rasistisissa valemedioissa. Heistä on julkaistu kuvia, pyydetty tietoja ja sen jälkeen julkaistu niitä uhkailujen keralla.

Heitä vastaan hyökätään siis sen takia, että he ovat tehneet työtään lainvalvojina. Maalituksella on saatu samanmielisten joukko hyökkäämään heitä vastaan.

Sama toiminta on jatkunut viime päivinä Twitterissä, jossa pari poliisia on nostettu tikunnokkaan. Mukana tässä poliisinvastaisessa toiminnassa ovat MV-lehti, Suomi ensin -liike ja muita oikean äärilaidan hörhöryhmittymiä. Mutta myös perussuomalaiset on lämmittänyt kannattajiaan asialla, sekä Suomen Uutisten että puheenjohtajansa tunnetusti tehokkaan some-viestinnän kautta.

Näkemystä Suomen poliisin terroristeja suosivasta linjasta on levitetty myös kansainvälisesti, ja väite ilmestyi muun muassa yhdysvaltalaisella Infowars-sivustolla. Presidentti Trumpin suosiossa oleva salaliittoteoriasivusto levittää miljoonayleisölle järjettömyyksiään. Globalisaatio ulottuu myös ääriajatteluun.

Poliisia saa ja pitää kritisoida, mutta se kannattaa tehdä asiaperustein ja asiallisesti. Äärioikeistolaisten voimien käynnistämä poliisin vastainen kampanjointi ei ole vain kritiikkiä vaan pyrkimystä pyyhkäistä tieltä este oman poliittisen vaikutusvallan lisäämiseksi.

Tämä edelleen käynnissä oleva tapahtumaketju kuvaa hyvin äärioikealla käynnissä olevaa radikalisoitumista. Yhteiskunnallisten instituutioiden kimppuun Punaisesta Rististä poliisiin ja kirkosta koululaitokseen hyökätään yhä selväpiirteisemmin.

Oikeusvaltio instituutioineen ja maltillinen suhteellisuudentaju ovat ääriainesten pahimpia vihollisia.

Tulevina viikkoina kannattaa pitää silmällä, miten Ruotsi ja Yhdysvallat etsivät keinoa päästä yli maiden väliin tulleeseen ydinaseet kieltävään sopimukseen, jonka Ruotsi allekirjoitti.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoittaja on turpobloggari ja kotimaisen sekä kansainvälisen politiikan penkkiurheilija.