Tiistai, 25.9.2018 
Kullervo
Kolumni

Hakkaa päähän Suomen poika!

  • Jouko Salmela

Mustalista

Kuinka jääkiekosta tuli Suomen kansallisurheilu? Varhaisinta perimätietoa asiasta löytyy Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen sivuilta.

Juhani: – Veljet, lyökäämme tulista kurraa kerran vielä kuin löimme ennen Toukolan tomuavilla teillä. Nyt velisarja kahteen osaan, ja sen puolen miehet, jotka käyvät taistossa tappiolle, nielkööt ehtoolla juhdan lihaa kymmenen naulaa.

Veljeksiä on seitsemän, joten tasajoukkueiden saamiseksi Lauri jäi pois pelistä: – Pois luovun minä. Ennen katselen kalupuita metsässä, kuin hurjapäisenä poika-nallina tässä juoksen ja hikoilen.

Peli alkoi. Aleksis Kivi yltää otteluselostuksessa lähes Antero Mertaranta -luokan hurmokseen:

– Koivuisilla, tyvistä väärillä kangilla veljekset uhkeasti läimäyttelivät. Hikipäin he mäikyttelivät, edestakaisin lenteli kiekko heidän välillänsä, ja kauas kuului kova meno ja paukkina.

Jääkiekon evoluutiossa toinen merkittävä tekijä oli muinaissuomalaisten käymät kylätappelut, joissa nuoret miehet hutkivat toisiaan kylätiellä pistoaidasta repäistyillä aidanseipäillä.

Ajan mittaan Esko Rahkosen provosointi kuitenkin tehosi, kylätiestä tuli hiljainen. Pistoaidat korvattiin paimenpojilla, joiden langoista ei ollut lyömäaseeksi.

Pahoinpitelyperinne oli jo vaipumassa manan majoille, mutta pelastukseksi löytyivät jäähallit. Taas jaettiin nuorukaiset kahteen osaan, kaikille luistimet jalkaan ja vaarallinen astalo kouraan. Sen puolen miehet, jotka käyvät taistossa tappiolle, nielkööt ehtoolla pelin jälkeen pesuvadillisen Spicy Rum Chicken Wingsejä.

Vaikka Teemu Selänne jätti jo tältä kesältä Helsingin yökerhojen vip-tilat ja poistui kotikunnailleen Anaheimin ikuiseen kesään, niin silti jääkiekko on yhä kaikkien huulilla. Strippibaarista poistuva valmentajaguru pieksi perusteellisesti ”hullun kiilto silmissä” ensimmäisen vastaantulijan, eikä sitä Urheiluruutua, jossa ei tajuttomaksi hakattua pelaajaa kanneta aivokirurgien paikkailtavaksi.

Mitä ihmettä kaukalossa tapahtuu? Itse lainkaan kipua tuntematta johtava jääkiekkofilosofi selventää:

– Meillä on lajin sisäinen kunniakoodisto, joka ei tietenkään avaudu tyhmemmille hiihtoniiloille tai pelisilmättömille pitkänmatkan nylkyttäjille. Me kunnioitamme yli kaiken vastustajia, erotuomareita, sponsoreita, jäädytyskonetta ja kaikkea, mitä tämä hieno laji pitää sisällään. No, tietysti jos vastustajan tuulennopea laitahyökkääjä on karkaamassa, niin toki meidän hitaan ja kankean pakin on se pysäytettävä ja parhaiten se onnistuu, kun mäjäyttää mailalla päähän, että luu paistaa.

– Kun 500 000 euroa kaudessa ansaitseva luottopakkimme teloi vastustajan loppuiäksi pyörätuoliin, niin heti otimme kunniakoodiston käyttöön ja rätkäytimme penalttia rankimman jälkeen. Luottopakilla oli etuoikeus parkkeerata Jaguar 430 Scuderiansa aivan jäähallin pääoven viereen, mutta nyt saa kaveri jättää autonsa parkkikentän peränurkkaan. Siinäpähän miettii, mitä tuli tehtyä.