Torstai, 20.9.2018 
Varpu, Vaula
Kolumni

Kaunista satua, suvereenia ylivoimaa - ja vähän noloa

  • Pasi Koivumaa
Mitä yhteistä on Paul Kagamella, Hassan Ruhanilla, Shavkat Mirziyoyevillä sekä presidentillämme Sauli Niinistöllä?

Osa teistä varmasti tunnisti Niinistön kollegat: Kagame on Ruandan, Ruhan Iranin ja Mirziyoyev Uzbekistanin presidentti.

Presidenttiyden lisäksi näille herroille on yhteistä myös vankka kansansuosio. Kagame valittiin elokuussa Ruandan presidentiksi yli 98 prosentin, Rahani toukokuussa Iranin presidentiksi 59 prosentin ja Mirziyoyev viime joulukuussa Uzbekistanin presidentiksi lähes 89 prosentin kannatuksella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Presidentti Niinistöä äänestäisi Ylen uutisten (12.10.) kyselyn mukaan 76 prosenttia, jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt. Toista kierrosta ei siis tarvittaisi. Jos sellainen silti olisi, Niinistön kannatus olisi toisella kierroksella Pekka Haavistoa (vihr.) vastaan 82 prosenttia ja muita ehdokkaita vastaan selvästi yli 90 prosenttia.

Esimerkiksi Laura Huhtasaaren (ps.) ja Matti Vanhasen (kesk.) Niinistö peittoaisi kummankin toisella kierroksella prosenttiosuuksin 96-4, jos vaalit olisivat nyt.

Jos ja jos, niin. Jos vaalit olisivat nyt, ja jos täti olisikin setä.

Tämä jossittelu on sikäli turhaa, että vaalit eivät ole nyt vaan tammi-helmikuussa. Aiempien presidentinvaalien kokemusten perusteella ja likimain kaikkien asiantuntijoiden mielestä asetelma tasoittuu selvästi, kun kampanjointi alkaa.

Niinistön tämänhetkinen suosio on kuitenkin jotakin aivan ennenkuulumatonta. 76 prosenttia! Tänä vuonna julkaistuissa muissa presidenttikyselyissä Niinistön kannatus on ollut pääosin 60-70 prosenttia, ja Ylen vastaavassa viime joulukuisessa (11.12.) presidenttigallupissa se oli ”ainoastaan” 52 prosenttia.

Niinistön suuri suosio ei ole mikään yllätys. Hän on onnistunut tehtävässään erinomaisesti.

Lisäksi Niinistön persoonassa ja elämäntarinassa on paljon sellaista, joka vetoaa suomalaisiin. On traagistakin, kuten täpärä pelastuminen tsunamista ja ensimmäisen puolison kuolema auto-onnettomuudessa.

Niinistössä on myös paljon kiehtovan salaperäistä. Silloinen eduskunnan puhemies löi kaikki ällikällä menemällä tammikuussa 2009 naimisiin Jenni Haukion kanssa. Tämä suhde oli pysynyt vuosia salassa.

Nyt sitten yhtä yllättäen, viime maanantaina paukahti vauvauutinen. Niinistö ja Haukio odottavat saavansa perheenlisäystä ensi helmikuussa.

Niinistö kirjasi eilen Facebook-seinälleen liikuttavan kiitoksen presidenttiparin saamista onnitteluista: ”Olen sanaton sanomistanne, kiitos ei enää riitä; niin paljon, paljon meille kerroitte.”

Eihän tämä ole enää tottakaan. Tämä on kaunista satua. Tämä on suvereenia ylivoimaa.

Ja tämä on myös vähän noloa.

Eihän Ranskan presidentiksi keväällä valittu Emmanuel Macronkaan saanut ensimmäisellä kierroksella kuin 24 prosentin kannatuksen.

Mitä ne meistä maailmalla nyt ajattelevat?