Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Kolumni

Ei C21 vaan County 18 ja päälle seutukaupungit

  • Pekka Puustinen
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kutsui puolentoista viikkoa sitten maan 21 suurimman kaupungin virkamiesjohdon koolle vastustamaan maakuntauudistusta.

Vaikka asia kielletään, niin kapinakokoushan se oli. Isoilta kaupungeilta ollaan muka viemässä tikkari suusta.

Hämmästyttävää minusta on se, miten iso osa mediaa meni mukaan vaihtoehtoisen totuuden maailmaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Annettiin ymmärtää, että keskuskaupungeilta ollaan viemässä välineet ja rahat elinkeino- ja työllisyyspolitiikan hoitamiseen.

Tosiasiassa on kyse siitä, että tehtäviä, joita nyt hoitaa valtion hajanainen aluehallinto, ollaan siirtämässä maakunnille, siis välillisesti kunnille.

Keskuskaupungeilta tehtäviä ja rahoja ei olla viemässä, koska niitä ei niillä nytkään ole!

Oikeasti on kysymys siitä, että osa kaupungeista haluaisi hoitaa koko maakunnan elinkeino- ja työllisyyspolitiikan itse sen sijaan, että maakunnan asiat hoitaa maakunta.

Muutama näkökohta on paikallaan nostaa esille.

Esimerkiksi se, että maakuntauudistuksen yksi tavoite on koota sirpaleinen aluehallinto yhteen, lisätä hallinnon tehoa ja leikata kustannuksia.

Jos maakuntahallinnon rinnalle rakennetaan erillinen, keskuskaupunkien johtama elinkeino-organisaatio, niin hallinnon kokoamistavoite vesittyy.

Sitä paitsi keskusseutujen kehittämisyhtiöt, kuten Josek Oy, ovat yleensä keskuskaupungin määräysvallassa olevia tytäryhtiöitä.

Niihin ei ole tulossa muutosta.

Kyse on myös luottamuksesta.

Maakunnissa ei aina riitä luottamusta Helsingissä tehtävien päätösten tasapuolisuuteen.

Siksi(kin) on loogista, ettei maakunnissa ole aina täyttä luottamusta keskuskaupungin tasapuolisuuteen.

Kyllä Joensuukin joutuu tasapainoilemaan, mieli säilyttää Pohjois-Karjalan vahva yhteishenki ja olla leimautumatta Vapaavuoren äänitorveksi.

Semmoista parkua on esiintynyt, ettei Suomessa ole aitoa kaupunkipolitiikkaa, mutta seutu-, maaseutu-, kylä- ja muuta politiikkaa on vaikka kuinka.

No, isot pärjäävät aina. Ja Vapaavuorellakin olisi ollut ministerivuosinaan mahdollisuus polkaista pystyyn metropoli- ja keskuskaupunkipolitiikkaa. Enemmän kiinnosti arktinen ulottuvuus!

En kritisoi isoa kuvaa, kaupungistumista, vaan lähestymiskulmaa.

Keskuskaupungit voivat sitä paremmin, mitä paremmin voi ympäröivä maakunta. Pääkaupunkiseutu voi sitä paremmin, mitä paremmin voi muu maa, koska tyhjästä ei synny kasvua.

Hallituksen selvitysmies Antti Rantakokko esittää yhteistyöohjelmaa seutukaupunkien ja valtion välille (Karjalainen, 13.10.).

Nythän esimerkiksi edes Nurmes, Lieksa, Savonlinna tai Varkaus eivät helsinkiläisessä katsannossa ole mitään.

Viisas keskuskaupunki panee panoksia paitsi itsensä myös maakuntansa seutukuntien ja seutukaupunkien kehittymiseen. Jos ei muuta, niin ainakin henkisen tuen.