Tiistai, 16.10.2018 
Sirkka
Kolumni

Yrittäjät ovat tämän päivän anttirokkina juhlansa ansainneet

  • Pasi Koivumaa
Tämänpäiväinen Karjalainen on 96-sivuinen suurnumero, joka on omistettu yrittäjyydelle. Se on jaettu peittojakeluna Pohjois-Karjalan varhaisjakelualueilla kaikkiin kotitalouksiin, ja lehti on jaossa myös Valtakunnallisille yrittäjäpäiville osallistuville.

Joensuu isännöi tämän viikonvaihteen ajan Valtakunnallisia yrittäjäpäiviä, jotka huipentuvat tämäniltaiseen yrittäjägaalaan ja valtakunnallisten yrittäjäpalkintojen saajien palkitsemiseen. Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto täyttää sekin tasavuosia, 50 vuotta, nyt kun yrittäjät kokoontuvat Pohjois-Karjalaan juhlavasti Suomen 100-vuotisjuhlavuonna.

Juhlapuheen yrittäjägaalassa pitää pääministeri Juha Sipilä (kesk.), taustaltaan yrittäjä itsekin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tällä yrittäjyysnumerollamme Karjalainen haluaa paitsi toivottaa vieraat vielä kerran tervetulleiksi Pohjois-Karjalaan myös osoittaa arvostuksensa yrittäjyyttä kohtaan. Tämä maa on paljolti rakentunut yrittämisen varaan ja sen ansiosta. Yrittäjät ovat tämän päivän anttirokkia.

Suuri yrittäjänumeromme on samalla läpileikkaus ja näyteikkuna pohjoiskarjalaiseen yrittäjyyteen. Siitä on tässä maakunnassa niin runsaasti erinomaisia esimerkkejä, että valitettavasti tällaiseen suurnumeroonkaan niitä läheskään kaikkia ei saada mahdutettua, vaikka olemme koettaneet tehdä lehden sisällöstä tältä osin mahdollisimman kattavan.

Meille pohjoiskarjalaisille tämä Karjalaisen numero on toivottavasti havahduttava kokemus siitä monipuolisesta osaamisesta, sisusta ja sitkeydestä, jolla tätä maakuntaa on onneksemme siunattu.

Karjalainen kauppaperinne elää vahvana Pohjois-Karjalassa. Täällä on perinteikkäitä ja vahvoja perheyrityksiä mutta myös runsaasti pienimuotoista ja monipuolista yrittäjyyttä. Tässä maakunnassa yrittäjiä arvostetaan, ja tämän maakunnan asukkaiden luonteenpiirteen mutkattomuuteen sisältyy se, että nämä yrittäjät myös laajalti etunimillä tunnetaan ja heistä ollaan ylpeitä.

Yrittäjyys on enemmän kuin ammatinvalintakysymys. Yrittäjyys on elämäntapa. Se vaatii mutta myös antaa paljon.

Se yksi asia, jossa meillä suomalaisilla olisi vielä tässä yhteydessä oppimista, on suhtautuminen epäonnistumiseen. Kun menestyksekkääseen yrittäjyyteen sisältyy myös riskinotto, meidän pitäisi ymmärtää, että tämä riskinotto ei voi aina onnistua. Vahingonilo on tällaisessa tilanteessa latistavan alhaista. Näiltä latistajilta itseltään puuttuu rohkeus siihen, mitä he kuitenkin samalla yrittäjiltä peräänkuuluttavat.

Myös suhtautumisemme yrittäjien menestykseen on kaksijakoista. Sitä leimaavat valitettavasti yhä myös kateus ja vanhakantainen ideologinen suhtautuminen.

Siksi yrittäjät itsekin haluavat usein pitää kynttilän vakan alla ja kaihtavat julkisuutta menestyksen hetkellä.

Me Karjalaisessa haluamme murtaa tämän muurin ja kertoa jatkossakin maakunnan yrittäjien menestyksestä samaan tapaan kuin tässä lehdessä teemme.