Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Kolumni

Itse tehty on aina parempi ja persoonallisempi

  • Jouko Kempas
Otetaan hirvensarvinaulakosta pokasaha ja kaadetaan pihan perältä joutava puu. Sen pitää olla tarpeeksi suuri.

Tässä moni mies tekee heti alkeellisen virheen. Tonttuoven puuta ei kaadeta moottorisahalla. Kyllä tonttukin kunnioittaa perinteitä ja taikauskoa.

Puu nurin, ja sitten siitä veistetään ovelle karmit huulloksineen ynnä muut. Helppoa ei ole mutta mikäpä on, ja lopputulos on tärkein. Tonttuovi on tämän joulun leipäkone tai fakiirimatto. Sellainen pitää olla jokaisessa kodissa, jotta joulun henki pääsee tulemaan. Itse tehty on aina parempi, persoonallisempi ja rakkaampi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Historiaa pitää tietää, jos haluaa ymmärtää tämän päivän hömpötyksiä. Vanhimmat tunnetut, yhdestä puusta veistetyt ovet on löydetty egyptiläisistä haudoista. Ovi piti olla, jotta vainajan henki pystyy menemään ja tulemaan niin kuin tontut nykyään. Sittemmin ovet levisivät antiikin Kreikan ja Rooman kautta Pohjolan raukoille rajoillekin, yhden puun tonttuovet vasta nyt.

Ymmärtääkseen oven tarkoitusta pitää osata ajatella filosofisesti kuin virkamies. Ovella voi yhdistää tai eristää: sisätila ja ulkopuoli, porstua ja kammari. Ovi on kulkemista varten, ei ikkunat. Oven avulla läpikulku joko sallitaan tai estetään. Aukinainen ovi kutsuu, suljettu ovi ei. Haltija päättää, yhdistääkö ovi vai erottaa. Haltija, eli myös tonttu.

Eikö olekin mielenkiintoista, että Suomessa ulko-ovi aukeaa tyypillisesti ulospäin, mutta joissakin muissa maissa sisäänpäin? Aukeamissuunta on tärkeä tonttuovissakin, sillä se kertoo talon vieraanvaraisuudesta. Tosin jos on pelkkä tonttuovi ilman taloa, niin aukeamissuunta näyttää erilaiselta riippuen siitä, kummalta puolen ovea sitä katsoo. Siksi nämä tonttuhommat ovat arvoituksellisia mutta palkitsevia.

Jos tekee ulospäin avautuvan tonttuoven, sen voi asentaa kiinni vaikka seinään. Sisäänpäin aukeava ovi täytyy sijoittaa valmiiseen aukkoon tai sitten on tehtävä väkivaltaa talon muille rakenteille. Silloin kannattaa selvittää etukäteen kantavien seinärakenteiden sijainti.

Sama juttu, jos tekee tonttuoveksi pyöröoven tai molempiin suuntaan aukeavan saluunan oven. Saattaapa joku kokeilla kauko-ohjauksellakin avautuvaa tonttuovea. Kilpavarustelu kiihottaa joitakin. Mobiilikäyttöinen lukitusjärjestelmä ja musiikin tahtiin vilkkuvat jouluvalot oveen, niin tonttu arvostaa ja naapurit ovat kateellisia.

Miehelle tonttuoven teko on hyvä syy päivittää henkilökohtaista miesvarustelua. Vaikka sen ovipuun kaataa pokasahalla, niin kyllä tarvitaan naulapyssy, ruuvinvääntäjäpora uusinta mallia, vähintään sähkötoiminen pistosaha sekä tietysti kaikki Puuha Peten muut vermeet.

Mies jos oikein innostuu, niin ei ole viisasta jarruttaa vaan tukea ja kannustaa. Miehen on saatava tehdä itse virheet ja tonttuovet, etenkin jos tekee oven naiselle lahjaksi. Tonttuoven jälkeen monesta kodista puuttuu vielä kaksi perheonnelle välttämätöntä.

Kyllä näppärä tolkun mies askartelee sellaiset jouluksi: globalisaation ja digitalisaation.