Maanantai, 15.10.2018 
Helvi, Heta
Kolumni

Pohjois-Karjala saa ulosmitattua hyödyn suurvaalipiiristä

  • Pasi Koivumaa
Pohjois-Karjalalla on ensi keväästä alkaen kahdeksan omaa kansanedustajaa, vaikka viime eduskuntavaaleissa huhtikuussa 2015 Savo-Karjalan vaalipiiristä valittiin eduskuntaan vain kuusi pohjoiskarjalaisedustajaa.

Tämä asia varmistui, kun europarlamentaarikko Hannu Takkulan (kesk.) valinta Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen varmistui tällä viikolla ja pielavetinen keskustan kansanedustaja Elsi Katainen (kesk.) ilmoitti ottavansa vastaan Takkulalta vapautuvan paikan europarlamentissa. Kataisen luopuessa kansanedustajan paikastaan eduskuntaan palaa liperiläinen yrittäjä Eero Reijonen (kesk.).

Pohjoiskarjalaisten kansanedustajien joukko täydentyy kovalla luulla, sillä sellainen Reijonen toden totta on. Tänä vuonna 70 vuotta täyttänyt kovakuntoinen tahtopoliitikko valittiin silloisesta itsenäisestä Pohjois-Karjalan vaalipiiristä eduskuntaan kolmissa edellisissä eduskuntavaaleissa. Hän jäi täpärästi varasijalle viime vaaleissa, joissa Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo koottiin ensimmäistä kertaa yhteiseen Savo-Karjalan vaalipiirin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suurvaalipiiri on siis lopulta kääntymässä Pohjois-Karjalan onneksi, sillä edellisen kerran Pohjois-Karjalan vaalipiiristä valittiin eduskuntaan kahdeksan kansanedustajaa vuoden 1975 eduskuntavaaleissa.

Vuoden 1979 eduskuntavaaleissa Pohjois-Karjalan vaalipiiristä valittavien kansanedustajien määrä putosi seitsemään ja vuoden 2007 vaaleissa kuuteen. Viime eduskuntavaaleihin muodostetun suurvaalipiirin pelättiin johtavan siihen, että savolaiset jyräävät ja täkäläisten kansanedustajien määrä putoaa jopa kuutta vähäisemmäksi.

Kahdeksaan pohjoiskarjalaiseen kansanedustajaan ollaan toki päätymässä hieman onnekkaiden käänteiden jälkeen, sillä eduskuntavaaleissa Savo-Karjalan vaalipiiristä eduskuntaan ylsi vain kuusi kansanedustajaa. Heti vaalien jälkeen Pentti Oinonen (ps.) tuli kuitenkin ulos kaapista ja ilmoittikin asuvansa Kuopion sijaan Kontiolahdella, ja nyt siis Reijonen nousee varapaikalta eduskuntaan.

Alun perin Takkulaakaan ei valittu europarlamenttiin, vaan hän nousi sinne varasijalta Olli Rehnin (kesk.) palattua eduskuntaan. Aivan näin monimutkaisten kuvioiden varaan Pohjois-Karjala ei voi seuraavissa vaaleissa kansanedustajamääränsä maksimointia laskea.

Pohjoiskarjalaiset voivat toki avarakatseisesti ajatella niin, että Savo-Karjalan vaalipiiristä viime vaaleissa valitut 16 ja seuraavissa eduskuntavaaleissa valittavat 15 edustajaa ovat jokainen myös pohjoiskarjalaisten asialla.

Todellisuudessa Pohjois-Karjalan etu on kuitenkin saada vaaleissa läpi mahdollisimman monta omaa ehdokasta mahdollisimman monen puolueen listoilta.

Siksikin ensi vuoden lokakuun maakuntavaalit ovat Pohjois-Karjalalle tärkeät. Ne ovat toki erityisen tärkeät maakuntahallinnon kannalta, mutta samalla ne toimivat tärkeinä esivaaleina seuraavan vuoden huhtikuun eduskuntavaaleihin.