Sunnuntai, 16.12.2018 
Auli, Aulikki
Kolumni

Alussa oli sisu ja vasta sitten suo, kuokka ja Jussi

  • Jouko Kempas

Alussa oli sana. Jos ei Raamatusta muuta muista kuin nuo kolme sanaa, ei hätää - siinä on kaikki.

Sittemmin suomalaisille opetettiin, että alussa olivat suo, kuokka ja Jussi. Ei ollut. Alussa oli sisu.

Kotimaisten kielten keskus (Kotus) järjesti mainion kilpailun. Mikä sana kuvaa suomalaisten mielestä parhaiten satavuotiasta Suomea? Ei ollut yllätys, että kilpailusta tuli suosittu. Suomalaiset ehdottivat noin 450 sanaa tai ilmausta. Suomi on rikas kieli. Paljon on sanoja ja sanottavaa. Mikä parasta, uusia sanoja ja sanontoja keksitään lisää joka päivä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kieli muuttuu ja kehittyy, paranee, ajattelevat optimistit. Pessimistit ja kyynikot ovat sitä mieltä, että kieli köyhtyy ja lyhenee. Nykymaailma on niin kiireisen vaativa, ettei millään ehdi sanoa pitkiä ja vaikeita sanoja. Eikä jaksakaan. Puhuminen kun on niin raskasta ja yliarvostettua. Helpompi on näpytellä merkkimössöä ja kuva-arvoituksia kännykällä.

Ennen kunnon mies vuoli puukolla mielitietylleen puurolusikan. Joku taitavampi teki talonkin. Nyt nykymies laittaa ”raksulleen” viestin ”bae”, olet minulle rakas, before anyone else.

Kaikki hyvin, jos saa paluuviestin ”k”. Se on lyhenne lyhenteestä ”ok”. Nykyään lyhenteetkin ovat lyhyempiä kuin kivikaudella.

Sisu oli sanoja ehdottaneiden suosikki kaikkein suomalaisimmaksi sanaksi. Asiantuntijaraati ei voinut olla muuta kuin samaa mieltä.

Kotuksen mukaan sisu on kulkenut suomalaisten mukana vuosituhansia niin myötä- kuin vastamäessäkin. Sisu kuvaa myös suomalaista luonnetta - vai kuvaako enää sittenkään. Sisukkuus tai sisuuntuminen ei kuitenkaan ole kuollut sukupuuttoon, ei ainakaan vielä. Sisun lisäksi ehdolla oli paljon hyviä sanoja.

Perkeleellä on Suomea rakennettu ja itsenäisyyttä puolustettu niin, että ärrä sorahtaa ja pärähtää.

Sauna ja löyly olivat myös monien suosikkisanoja. Samoin suomalaiseen luontoon liittyvät sanat, joista näkee kuvat vaikka silmät kiinni: rantakoivu, mustikkametsä, poutapilvi ja umpihanki.

Toki kilpailuun ehdotettiin myös nykyajan sanoja, joita ei tiedetty olevan olemassakaan ennen kuin joku touhopetteri ne keksi. Suomalaisen kalsarikännin tietävät kaikki jo ulkomaillakin. Jos eivät tiedä, ei tarvitsekaan. Toinen on demokratiavaje. Se on kestävyysvajeen sukupuolineutraali velipuoli ja väestöllisen huoltosuhteen jälkeläinen. Kannustinloukkutyöryhmä sai myös muutaman hajaäänen.

Uusin kuukauden sana Kotuksen listauksessa on yhdyslääkäri. Se on suomeksi sama kuin hospitalisti virkamieskielellä. Kuulostaa kököhköltä ja väenvängältä, joita molempia ehdotettiin suomalaisimmiksi sanoiksi. Vääräleukaiset savolaiset tarjosivat myös äetiä ja päeveetä.

Lokakuun sana oli kuntoiluportaat. Siitäkään ei paljon muuta tiedetä kuin että kunnalliset kuntoiluportaat pitää saada joka kuntaan, koska porrasjuoksu kiinteyttää tehokkaasti pakaralihaksia.