Torstai, 17.1.2019 
Toni, Anton, Antto
Kolumni

Väärinkäsityksiä informaatio-vaikuttamisesta

  • Janne ”Rysky” Riiheläinen

Informaatiovaikuttaminen nykyisessä laajuudessaan on uusi ilmiö, joka hyödyntää rajusti muuttunutta elämäntapaamme. Venäjän informaatiovaikuttamisen päätavoitteina on tukea maan pyrkimystä nousta taas supervallaksi ja pönkittää nykyistä hallintoa.

Tässä karkealla tasolla yleisimpiä väärinkäsityksiä, jotka liittyvät Suomeen kohdistuvaan informaatiovaikuttamiseen.

”Kaikki tekevät sitä.” Vain Venäjä tekee, koska muut Suomesta kiinnostuneet valtiot ovat liittolaisiamme. Niillä on tarpeen tullen olemassa muita keinoja vaikuttaa meihin kuin painostaa, valehdella ja manipuloida.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Informaatiovaikuttaminen pyrkii tietyn näkemyksen syntyyn.” Se pyrkii herättämään epävarmuutta ja epätietoisuutta, koska hämmennys halvaannuttaa demokraattisen päätöksenteon. Neuvostoliitto propagoi järjestelmänsä paremmuudesta, Venäjä kaikkien järjestelmien huonoudesta.

“Informaatiovaikuttaminen ei ole totta.” Useimmiten väitetään, että se ei ole totta, koska siinä käytetyt näkökulmat ovat muutenkin olemassa. Ei informaatiovaikuttaminen tosiaankaan pysty luomaan armotta hyödyntämiään jakolinjoja yhteiskuntaan vaan vain vahvistamaan ja ohjaamaan niitä. Suurin osa Venäjän propagandaa tavalla tai toisella levittävistä tekee sitä vilpittömällä mielellä, uskoen asiaansa sydämensä pohjasta.

”Informaatiovaikuttaminen ei voi olla typerää tai ala-arvoista.” Se on sitä usein ja sisältää myös keskenään ristiriitaisia väitteitä. Väitteen typeryys tai sen esittäjän hajanainen ilmaisu ovat itse asiassa suhteellisen yleisiä asioita.

”Putin ja Venäjä liitetään kaikkeen mahdolliseen.” Venäjä liitetään moneen asiaan ja yleensä, ei aina, syystä. Tämä väite eri muodoissaan on tarkoitettu tekemään informaatiovaikuttamisesta puhumista lähtökohtaisesti naurettavaksi.

”Informaatiovaikuttamisessa on tietty näkökanta.” Ihan mikä tahansa käy, kunhan se herättää voimakkaita tunteita. Jokaisella on omat nappulansa, joista painelemalla syntyy kuohuntaa. Niitä nappeja meissä yritetään painella parhaansa mukaan.

”Informaatiovaikuttamiseen pitää vastata samalla mitalla.” Jos vastaamme valheilla valheisiin ja manipulaatiolla manipulaatioon, olemme hävinneet. Suomessa elämäntapa perustuu lakiin ja oikeuteen.

”Informaatiovaikuttaminen toimii yleensä.” Suurin osa informaatiovaikuttamisesta toimii vähän tai huonosti, mutta osa toimii paremmin. Toimiva osa voi olla pieni, mutta riittävä. Lisäksi pitkällä aikavälillä voi syntyä hivuttamalla tuloksia.

”Informaatiovaikuttaminen ei vaikuta meihin.” Suomessa ollaan turhankin itsevarmoja asian suhteen, koska meillä on hyvä yleissivistys, koulutusjärjestelmä, tasokas media ja luottamus yhteiskuntaan.

Koska informaatiovaikuttaminen pyrkii ohjaamaan meitä tekemään itsellemme epäedullisia ratkaisuja, rakentuu maan turvallisuus tänä päivänä kansalaisten kyvylle kestää sitä.

Sille voi laittaa kampoihin: ei provosoidu vaan säilyttää suhteellisuudentajunsa. Ei levitä puolivillaisia kohujuttuja, pitää itsensä ajan tasalla asioiden oikeasta laidasta ja tarpeen tullen vähän oikaisee lähimmäistäkin.

Meillä on laadukas, luotettava ja itseään korjaava journalistinen media apuna.

Yhteiskunnalle elintärkeä kriittisyys on säilytettävä, mutta älyllinen, tiedollinen ja moraalinen löysyys ovat tänä päivänä vaarallisia asioita. Näin yksittäinenkin kansalainen voi täyttää sitä itsenäisyyden tehtävää, joka ylipäällikön päiväkäskyssä itsenäisyyspäivänä mainittiin.

Tulevina viikkoina kannattaa muuten pitää silmällä, miten Vladimir Putinin vihdoin alkanut presidenttikampanja näkyy Venäjän toimissa.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoittaja on joensuulainen turpobloggari ja kotimaisen sekä kansainvälisen politiikan penkkiurheilija.