Torstai, 17.1.2019 
Toni, Anton, Antto
Kolumni

Sähkön siirtohinnat elävät omaa elämäänsä

  • Timo Riistaniemi
Yksi parhaista uutiskriteereistä on asian merkittävyys lukijoillemme. Esimerkiksi lapsiperheille lapsilisän korotus on merkittävä asia. Me kaikki käytämme sähköä, joten se on erinomaisen hyvä uutisjutun aihe.

Vuodesta 1998 ovat kotitaloudetkin voineet kilpailuttaa sähköenergian osuuden, ja itsekin kilpailutin äskettäin sähkösopimukseni. Nykyinen yhtiö veloittaa sähköenergiasta vasta sitten, kun viiden euron summa on kertynyt täyteen, joten olen saanut jokusen Ei veloitusta -laskun.

Sähkön siirron kilpailutus ei ole mahdollista. Kun asunto sijaitsee jonkun energiayhtiön alueella, on loogista, että sähkömittarin ja sähköjohdot omistava yhtiö laskuttaa sähkön siirrosta. Sähkön siirtoa ei kai siksi voi koskaan kilpailuttaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sähkön siirtohinnat ovat alkaneet elää aivan omaa elämäänsä.

Kesälomani alla väänsin asunnon pääkatkaisijasta sähköt pois. Veloitettavaa sähköä kertyi kahdessa kuukaudessa seitsemän kilowattituntia. Sähköenergiayhtiö laittoi 28 sentin laskun. Sähkön siirto maksoikin sitten 35,70 euroa. Viimeisimmässä kahden kuukauden sähkölaskussani energiaa oli 22 kilowattituntia. Siirron loppulasku oli 37,15 euroa.

Kokemukseni ei ole ainutlaatuinen. Olen kuullut kesämökkiläisistä, jotka talvikaudella maksavat pelkkää perusmaksua, mielestään kohtuuttoman paljon. Samat sähköpylväät mökkitietä koristavat kuin aina ennenkin.

Energiaviraston mukaan 5 000 kilowattituntia kuluttava maksaa sähkön siirrosta keskimäärin 6,35 senttiä kilowattitunnilta. Sähköenergian tarjoushinnat ovat juuri nyt alle 3,60 sentin kilowattitunnilta.

Tiedän toki, mistä tässä on kyse. Ilmajohtoja vaihdetaan maakaapeleiksi. Se taas johtuu meidän tahdostamme ja meidän tahtoamme noudattavasta eduskunnasta.

Vuosituhannen alkupuolella myrskyjen aiheuttamissa sähkökatkoksissa monet olivat sietämättömän kauan ilman sähköä. Eduskunta sääti sähköyhtiöille liki automaattisen korvausvelvollisuuden pitkistä sähkökatkoista. Kertaalleen maksettua sähköverkkoa maksetaan nyt toistamiseen.

Toivon, että sähkömarkkinoita valvovat viranomaiset ovat tulevina vuosina hereillä. Kun tämä sähkökaapelien hautaussavotta on ohi, siirtomaksujen on palattava entiselle tasolleen. Epäilen tosin, että eduskunta hoksaa verottaa erotuksen valtion pohjattomaan kassaan.

Joskus vuosituhannen alussa sain kunnian osallistua maanpuolustuskurssille. Sähkövarmuudesta luennoinut asiantuntija kertoi maakaapeloinnin olevan niin kallista, ettei siihen koskaan ole varaa. Meistä kurssilaisista oli sen sijaan hyvä ajatus vaihtaa helposti haavoittuvat ilmajohdot maahan haudattuihin kaapeleihin, joten intimme vastaan.

Nyt ottaisin tässäkin asiassa tuumaustauon.