Maanantai, 21.1.2019 
Oona, Netta, Aune
Kolumni

Antisemitistinen Jeesus ja messiaaniset juutalaiset

  • Richard Croft

Joulukuu 2015, olen Israelissa. Istun suorapuheisen keski-ikäisen miehen seurassa. Istumme pienessä keittiössä, ja hänen vaimonsa tarjoilee meille kahvia. Heti alkuun mies ilmoittaa, että aikoi lopettaa puhelun kesken, mutta tunsi tarvetta harkita asiaa uudelleen ja kutsua minut kylään.

Mies tuntui uskovan, että Jumala tahtoi meidän tapaavan. Tunsin oloni kunnioitetuksi ja rohkaistuneeksi.

Haastattelujen saaminen messiaanisilta (Jeesukseen uskovilta) juutalaisilta ei ole helppoa, koska he ovat aiempien vainojen takia ennakkoluuloisia ulkopuolisia kohtaan.

Mies kertoo tarinansa. Hän on kotoisin Galileasta. Hän päätti kuitenkin kiertää maailmaa liikemiehenä.

Ulkomailla ollessaan hän tutustui ensi kertaa kristittyihin sionisteihin, perheeseen, jonka kotona oli Israelin lippuja ja joka kertoi rakastavansa juutalaisia. Se otti hänet vieraakseen ja kohteli häntä kunnioittavasti.

Tämä mullisti hänen maailmankuvansa täysin. Ennen tätä mies luuli, että kristityt vihaavat juutalaisia. Että Jeesus on jonkinlainen antisemitistinen (juutalaisia vihaava) harhauskoisten jumala, joka opetti kristityt vihaamaan ja vainoamaan juutalaisia.

Hänen on vaikea käsitellä tätä kokemusta.

Isäntäväki antoi hänelle Uuden testamentin. Hän suhtautui siihen kuin laittomiin aineisiin. Hänelle se oli ”vihollisen” kirja. Siitä huolimatta hän alkoi lukea sitä.

Hän oletti lukevansa jotain Mein Kampfin tapaista, mutta tunnistikin tekstin pian juutalaiseksi.

Hän tuntee Galilean hyvin ja ymmärsi, missä tämä kaikki tapahtui. Hän oli yllättynyt huomatessaan, miten juutalaisia Jeesus ja hänen opetuslapsensa olivat. Opetukset vetosivat hänen juutalaiseen ajattelutapaansa ja sopivat hänen maailmankuvaansa.
 
Seuraus: usko Jeesukseen messiaana. Hän kamppaili asian kanssa päiväkausia. Kompastuskivenä oli, että hän kiistäisi juutalaisidentiteettinsä ja ryhtyisi harhaoppiseksi. Hänelle se tarkoittaisi juutalaisten juurien hylkäämistä vihollisen riveihin liittymällä.

Lopulta hän päätti pysyä juutalaisena, mutta uskoa Jeesukseen, tai Jeshuaan, kuten hän sanoisi.

Hän hyväksyi Jeshuan juutalaiseksi messiaaksi. Niin tehdessään hänestä tuli messiaaninen juutalainen.

Hän on yhä juutalainen, mutta uskomalla Jeshuaan hän tuntee yhteenkuuluvuutta koko maailman Jeesukseen uskovien ihmisten kanssa.
 
Nähdäkseni tapahtunut selittyy globalisaatiolla ja Israelin monikulttuuristumisella. Israelilaiset uudistavat juutalaisuutta.

Juutalaisuus on eri puolilta maailmaa tulevien juutalaisten kulttuurinen kohtauspaikka. Myös Israelin yhteiskunta on kulttuurien kohtauspaikka. Moninaisuus tarjoaa mahdollisuuden uusille kulttuurisille kehityssuunnille.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kirjoittaja on uskontotieteen tohtorikoulutettava sosiaalisten ja kulttuuristen kohtaamisten tohtoriohjelmassa Itä-Suomen yliopistossa. Tekstin käännös: Kääntäjän viestintätaidot 2 -kurssin opiskelijat, Itä-Suomen yliopisto.