Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Kolumni

Ajatellaanko Liperin nuorten parasta vai kenen parasta?

  • Eveliina Salomaa

Pysähdytäänpä hetkeksi ja hengitetään oikein syvään liperiläistä kehittyvän maaseudun ja taajamien ilmaa ilman, että herne menee nenään.

Ajatellaan liperiläistä nuorta, joka sattuu asumaan Ylämyllyllä, kuten 60-70 prosenttia kunnan yläkouluikäisistä. Hänellä on oikeus ilmaiseen koulutukseen, terveeseen, turvalliseen ja nykyaikaiseen oppimisympäristöön lähellä asuinpaikkaansa.

Liperin kunnassa päätettiin edeltävällä valtuustokaudella perustaa yhtenäinen peruskoulu, joka kattaa 0-9 luokat. Päätöksen seurauksena lakkautettiin muun muassa Viinijärven yläkoulu. Kun Liperin mittakaavassa jättimäinen koulukeskus pikavauhtia synnytettiin kirkonkylälle, ei tiedetty, että sen rakenteissa muhi sisäilmaongelma. Kuluneena syksynä siirryttiin parakkeihin, kuten liian monissa muissakin Suomen kunnissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jouluviikolla Liperin uusi valtuusto on vaikeiden kysymysten äärellä päättäessään yläkoulun kohtalosta. Vastakkain ovat vanhan remontoijat ja uuden rakentajat. Liperin koulukeskuksen kunnostajien vaakakupissa painaa enemmän kirkonkylän alueen kehittäminen, ja remontoinnista tällä hetkellä pienemmältä vaikuttavat kulut.

Uuden yläkoulun kannattajia tukee Ylämyllyn alueen kasvu ja tieto siitä, että Ylämyllyltä kirkonkylälle kuljetetaan päivittäin noin 300 nuorta, joiden kuljetuskustannukset ovat vuositasolla vajaa puoli miljoonaa. Tiedot ovat peräisin Liperin talousarvioesityksestä, joka löytyy kunnan kotisivuilta.

Eikö luontevinta olisi kehittää kuntaa kasvusuunnan mukaisesti ja viedä keskeiset palvelut mahdollisimman lähelle niitä tarvitsevia kuntalaisia? Aluepolitiikkaa sekin on, jopa sellaista joka vauhdittaa kunnan asukasmäärän kasvua kuin vähentää sitä.

Mietitäänkö hetki vielä yläkoululaista nuorta? Unelmatapauksessa hänen ei tarvitse aamulla kiirehtiä tienvarteen odottamaan koulubussia vaan hän kulkee naapurissa asuvan ystävänsä kanssa koululle itse. Oppituntien jälkeen hänellä alkaa Ylämyllyn Yllätyksen jalkapalloharjoitukset koulun läheisyydessä sijaitsevassa sisähallissa. Ystävä jatkaa päiväänsä ensin musiikkiluokassa bändiharjoituksilla sitten uuden kirjaston tiloissa läksyjä tehden. Sen jälkeen on Liperin naisvoimistelijoiden Ylämyllyn Mixdance-ryhmän harjoitusten vuoro koulun uudessa liikuntasalissa. Salissa harjoittelevat myös monet paikalliset ja joensuulaiset urheiluseurat.

Kuinka paljon lastemme ja nuortemme tulevaisuuteen voidaan satsata? Valtuuston päätöksen hintahaarukka on 10-19 miljoonaa euroa.

Kuluja syntyy nyt ja tulevaisuudessa, sillä Liperin kunta on positiivisten ongelmien edessä. Tilastokeskuksen Seutunetin väestöennusteen mukaan 0-14-vuotiaiden osuus kunnassa on nyt noin 19 prosenttia ja noin 17 prosenttia vielä vuonna 2040. Näillä osuuksilla lapset ja nuoret ovat kunnan suurin väestön osa.

Kysymys kuuluu, kuinka Liperin kunnassa vastataan tähän kehitykseen?