Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Kolumni

Laihdutususkomuksia, hopeavettä ja muuta huuhaata

  • Jyrki Utriainen

Päätin vuonna 2007 tehdä ison elämäntaparemontin. Paino hipoi kohta sataa, paidan napit kiristelivät. Oli helpompaa luetella, mihin ei koske.

Pääsin ammattilaisten ohjaukseen: mitattiin kropasta kaikki mahdollinen, oli ravitsemusterapeuttia, liikuntaneuvojaa, psykologia.

Itselläni ja muillakin projektiin osallistuneilla oli vahvoja uskomuksia, millä painonpudotus onnistuisi. Yksi arveli jättää rasvan syönnin kokonaan, toinen vain lopettaisi syömisen tai söisi pelkästään näkkileipää ja joisi vettä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ammattilaisen ensimmäinen opetus oli, että pehmyttä rasvaa on syötävä. Joka päivä. Unohtakaa kevytlevitteet. Ja jos ette syö pehmeitä rasvoja muuten, niin ei kun aamulla lusikallinen öljyä kitusiin, että kropan koneisto pysyy toiminnassa.

No, tässä rasva-asiassa oli jo pojalla sulateltavaa, ja pitihän siitä asiantuntijan kanssa vähän vängätäkin. Mutta vielä pahempaa oli luvassa.

Kun ravitsemusterapeutti katseli ruokapäiväkirjaani, hän ilmoitti, että Jyrki, lisätään sinulle ateria tänne alkuiltaan. Että mitä? Siis pitää syödä enemmän, yksi ateria lisää?

Eihän sillä tavalla paino voi pudota! Mitä ihmettä?

Kyllä se kuitenkin putosi, kun kaikki oli säädetty kohdalleen. Lähes 10 kiloa kolmeen kuukauteen. Alkuillan aterian lisäys teki sen, että iltasella ei tullut puputettua yhtenään leipää ynnä muuta pientä. Ja kun aterian koko ja koostumus olivat kunnossa, niin lopputulos oli tuo mainittu, kilot ropisivat.

Ammattilaiset osaavat tälläkin saralla. Omat uskomukset lensivät romukoppaan.

Nämä asiat ovat kiinnostaneet ihan eri tavalla tuon vuoden 2007 jälkeen. Seuraan terveyteen liittyvää uutisointia ja keskustelua aktiivisesti, ja kirjoitan silloin tällöin itsekin.

Usein nousevat mieleen nämä omat ja kavereiden laihdutususkomukset. Etenkin, kun seuraa internetin ihmeellistä maailmaa ja keskustelua terveystempuista.

Syksyn hitti Suomessa on ollut hopeavesi, jonka on markkinoitu olevan hoitokeino moniin sairauksiin. Sitä myydään pullotettuna, ja se nautitaan sisäisesti.

Monet ovat ostaneet ja juoneet, uskoneet myös parantuvansa, jopa parantuneensa.

Näin siitäkin huolimatta, että lääkärit ovat sanoneet, että hopeavesi on vaarallista eikä se paranna sairauksia - tämä on huuhaata. Silti on ihmisiä, jotka uskovat eliksiirin ihmeitä tekevään voimaan ja juovat sitä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan jopa muutama ruokalusikallinen hopeavettä päivässä voi johtaa myrkytykseen (THL, 20.11.).

Herääkin kysymys, miksi moista myrkkyä on edes myynnissä.

Kaiken lisäksi Ylen MOT-ohjelma (27.11.) testasi myynnissä olevia hopeavesiä, joiden pitoisuudet olivat laboratoriotutkimuksissa jotakin ihan muuta kuin tuoteselosteessa ilmoitettiin.

Tolkkua, ihmiset, näihin terveysasioihin. Ei lopeteta syömistä, syödään kohtuudella. Pidetään hopeat pöydällä ja vettä juomalasissa.