Maanantai, 10.12.2018 
Jutta
Kolumni

Seuraavaksi EU kieltää ilotulitukset

  • Jouko Kempas

Huomenna, jos Luoja suo, on Suomessa syöty seitsemän miljoonaa kiloa joulukinkkua, mikä oli kansakunnalle tavoitteeksi asetettu. Syöty ja pantu loput pakkaseen. Vain perinteenkieltäjä syö huomenna kinkkua. Kunnon suomalainen syö huomenna nakkeja ja perunasalaattia, koska niin on tapana tehdä vuoden viimeisenä iltana.

Samat kunnon suomalaiset räiskivät huomenna taivaalle silkkaa setelirahaa: 300 000 kiloa ilotulitteita, joukossa vaarallisia kemikaaleja ja noin 10 000 kiloa erilaisia metalleja. Taivaalle lentää metallia saman verran kuin talvisodan kiivaimpina taistelupäivinä.

Jos terveellä järjellä ajattelee, niin ilotulitus on sairaan järjetöntä. Kaunista, mutta vaarallista. Silti totta kai pitää räiskiä ja ilotulittaa, kun kuuluu tehdä, kuten muutkin tekevät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Huomenna suomalaiset valavat myös uudenvuodentinoja, joista ennustetaan tulevaa vuotta. Ensi vuoden tärkein ennustelu ei ole presidentinvaalin tulos vaan mikä nimeksi Saulin ja Jennin alkuvuodesta syntyvälle presidentilliselle, koko valtakunnan yhteiselle vauvalle. Kun virallinen vedonlyönti alkoi, olivat suosikkeja Susanna, Hilkka ja Veera tai Hjallis, Väinö ja Väinämö. Suurimmat voittokertoimet olivat Olivialla ja Vladimirilla.

Onneksi on EU, joka on kieltänyt uudenvuodentinat ja kieltää seuraavaksi ilotulitukset - saisi kieltää. Kaupankäynti kärsii, mutta perusteeksi riittää terveys- ja ympäristösyyt.

Huomenna saa vielä luvallisesti valaa tinoja viimeisen kerran. Tinoja, jotka eivät ole tinaa vaan lyijyä. Maaliskuusta alkaen Suomessa on kiellettyä tuoda markkinoille liian lyijypitoisia ja muutenkin vaarallisia uudenvuodentinoja.

Markkinoita kielto tuskin tappaa. Tuleeko myyntiin tutkitusti riittävän terveellistä kevyttinaa? Syntyykö harmaan talouden markkinoille tinanmentävä uusi sauma? Alkaako uudenvuodentinojen laiton maahantuonti ja tiskin alta saa -kauppa? Perustetaanko tulliin tinantuonnin valvonnan asiamiehen virka torppaamaan nettikauppaa ulkomailta?

Aika näyttää, mutta terveydelle vaarallisia ovat myös tinan korvikkeeksi esitetty sulatetun sokerin tai mehiläisvahan valaminen. Sotkuista, polttavan kuumaa ja syttymisherkkää. Sitä paitsi mehiläisvahaa valamalla kukaan ei saa sitä, mitä jokainen tinanvalaja kiimaisesti tavoittelee. Röpelöpintaa, joka lupaa, että rahaa tulee ja paljon.

Tinapaketissa pitää olla jo nyt vaaran varoitusmerkit, kuten tupakka-askissa. Henkeen vetäminen tappaa. Tinaa ei saa syödä liikaa, tai kuolet ennen aikojasi. Tina voi vaurioittaa sikiötä. Saattaa heikentää hedelmällisyyttä.

No niin, nyt ollaan asian ytimessä. Tinakielto tukee demaripomo Antti Rinteen masinoimaa Suomen synnytystalkoot -kampanjaa. Taitaa olla tämäkin vihervasemmiston salaliittoa. Turhaa vouhotusta joka tapauksessa.

Ruotsalaiset ovat fiksua väkeä. Siellä on jo ruvettu varautumaan ilotulitusten kieltoon. Muutamassa kaupungissa ilotulitukset korvataan taivaalle ammuttavalla lasershow´lla. Se vasta on terveellistä ja vaaratonta. Pian myyntiin tulee jokamiehen laser-ilotulitemiekat.