Maanantai, 24.2.2020 
Matti, Matias
Kolumni

Aletaanpa vaatia kuorittuja ja paloiteltuja hedelmiä kauppoihin

  • Helena Tahvanainen

Ihmiset söisivät 40 prosenttia enemmän hedelmiä, jos olisi valmiiksi kuorittuja ja paloiteltuja. Kahdenkymmenen vuoden päästä kuluttajat syövät tuoreita hedelmiä ainoastaan valmiiksi paloiteltuina.

Näin ennustaa Maaseudun Tulevaisuuden (3.1.) Horti Daily -sivuston pohjalta siteeraama espanjalaisen Vicente Paris -hedelmäyhtiön toimitusjohtaja Alberto Montana.

Tuommoiselle ennustukselle nauraa hohottaisi helposti, jos ei tietäisi, miten helppouteen tottuu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valmiiksi viipaloidun leivän tultua markkinoille ylvästelin tällä kolumnipalstalla, että minulla pysyy veitsi kädessä ja osaan itse leipäni leikata.

Toki niinkin, mutten silti osta kokonaista leipää enää kuin kerran tai pari vuodessa - ja harva muukaan ostaa. Tässä valossa voin uskoa, että valmiiksi silputut hedelmät ovat tulevaisuutta.

Pakastevihannesten autuaallisen voiman taisivat oppia jo ikäpolveni äidit. Sittemmin tuoreiden juuresten parempi maku alkoi muistua mieliin, ja pieni mutta ilmeisen vakaa markkina avautui valmiiksi paloitelluille soppajuureksille.

Valmiit salaattisekoitukset ovat uusin suosikkini. Pussi semmoisia, pikku tomaatteja sekä oliiveja ja fetaa... ja voilá, iltapalasalaatti on siinä. Eikä tarvitse silputa eikä juuri sekoitellakaan.

Muutama vuosi sitten aasialaisen vaihto-opiskelijan oloinen nuori mies kyseli kaupassa, missä hedelmät ovat. Johdatin hänet takaisin ovensuuhun, mutta hän laskikin hedelmiksi vain valmiiksi kuoritut ja paloitellut.

Nyttemmin tuoreita ananassiivuja ja pienemmiksi paloiteltuja meloneja on joensuulaisissakin kaupoissa jo silloin tällöin.

Miksi ajatus valmiiksi silputuista hedelmistä tuntuu hölmöltä?

Todellista hölmöyttä se on tietysti siitä syystä, että hedelmän kuoren ekologisten ja säilytysteknisten ominaisuuksien vertaista pakkausmateriaalia ei ole eikä ehken tulekaan.

Kun saksalainen kauppaketju alkoi myydä valmiiksi kuorittuja ja muoviin pakattuja banaaneja, asiakkaat vihastuivat. Kuorittuna myytävä kananmuna ei ole juuri ihastuttanut Suomessa.

Mutta toisaalta. Jos ihmiset eivät jaksa, viitsi ja halua kuoria appelsiinia vaan haluavat ulkoistaa homman, miksi vastustaisimme tämän työn ja siitä saatavan palkan tulemista paikallistalouteen?

Brasilialainen meloni voi antaa sillä tavalla oman ripauksensa elinvoimaa hedelmänkuorimolle ja sen työntekijälle.

Vihanneskuorimoitahan ei kukaan enää ihmettele.

Miksi olisi vähemmän fiksua ostaa purkillinen tuoreita appelsiinin tai ananaksen paloja muovipurkissa kuin muovinen karkki- tai sipsipussi tai mitä tahansa muuta pitkälle prosessoitua välipalaeinettä?

Ehkä ajattelu kannattaa asetella uusille taajuuksille ja alkaa suorastaan vaatia kauppoihin terveellisiä, helposti syötäviä herkkuja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa