Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Kolumni

Liikaa syöneiden syyllistäminen lopetettava

  • Jouko Kempas

Kyllä en ymmärrä laulun sanoja, kun toivotaan, että jospa terveenä kuolla saisin. Paljon mieluummin toivoo, jotta saisi elää terveenä.

Elääpä sitten pienesti, isosti, pienenä tai isona, niin millään ei voi välttyä laihdutusvinkkien tuputukselta. Näin eroon läskimakkaroista! huutaa lehtilööppi. Metrinmittaisessa jutussa on pari kiloa itsestäänselvyyksiä.

Jokamies tietää, miten makkaroista pääsee eroon. Syömällä makkarat, ja sinappia päälle reilusti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vääriä luuloja on paljon muitakin. Lihavuus tuomitaan epäterveellisen hengenvaaralliseksi, koska se johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Tuonelan viikatemies kolkuttaa jo ovella, etenkin öisin, kun muut nukkuvat ja liikaa syönyt valvoo nälissään.

Mitä on ennenaikainen kuoleminen? Eikö jokainen kuole ajallaan sitten, kun kuolee? Liikaa syönyttä lohduttaa, että kunhan elää ja syö niin, ettei paisu liian painavaksi. Sellaiseksi, joka pitää traktorin etukauhalla kuljettaa hautaan. Onneksi on polttohautaus. Isonkaan ihmisen tuhkauurna ei paljon paina.

Lihavat ovat leppoisia, vitsaillaan. Eivätkä ole. Läskit ovat äkäisiä etenkin nälissään. Varokaa nälkäistä miestä -varoitusmerkki pitäisi panna jokaisen jääkaapin oveen tikkukirjaimilla.

Ylipäänsä läskeistä puhuminen voi ärsyttää. Liikalihaviakaan ei ole, jos katsoo nälkäisin silmin. On vain veljiä ja siskoja, joilla on toisia suurempi ominaispaino, ja ehkä vähän parempikin. Sitä paitsi painonnosto on hieno kuntoilulaji. Siinä kärpässarjalainen kääpiökin voi saada lisää ominaispainoa kukkakeppimäiseen vartaloonsa.

Läskikapina on nimenä eräällä laihdutuskampanjalla. Sillä on paljon rauhantahtoisempi tarkoitus kuin alkuperäisellä läskikapinalla talvella 1922 Lapin erämaametsissä. Siellä pienimuotoiseksi kuvailtu joukko tukkityöläisiä riehaantui aseelliseen kapinaan. Jätkät ryöstivät savotoilta suuret määrät siankylkisilavaa, eli läskiä, ja lähtivät parantamaan maailmaa. Toiset sanoivat riehumista kansannousuksi, toiset rauhaan pakottamisen työharjoitteluksi.

Jos nyt syttyy vielä uusi läskikapina, se syntyy nettiin nimellä #LaskiToo. Minä myös mukaan MeToo-hengessä.

Nukkumalla laihtuu, väitetään. Täytyy olla totta. Mitä enemmän nukkuu, sen vähemmän jää aikaa syödä liikaa. Jos näkee unta sokerista, kermasta, voista ja kaljasta, niin ei mitään hätää. Unien näkeminen ei lihota.

Toisaalta, jos ei nuku tarpeeksi ja valvoo vaan, niin univaje saa syömään liikaa yöllä ja päivällä. Nälissään yöllä valvominen ei ole hyväksi. Siksi kannattaa tehdä kunnon eväät yöksi.

En suosittele uusinta laihdutusruokahittiä: rasva- ja läskipalleroita. Rasvapallot ovat lintujen ruokaa.

Toisaalta syöväthän jotkut koiranmakkaraakin. Rasvapallojen syöminen laihduttaa, jos ei syö mitään muuta. Maistuu pahalta, mutta kaikkea ei voi saada.

Viimeistään nyt lukija ymmärtää, mistä kenkä puristaa. Henkilääkäri kehotti laihduttamaan. Nyt on taas niin nälkä, että näkö sumenee.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa