Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Kolumni

Unohtakaa mokkulat ja ottakaa netti älypuhelimesta

  • Timo Riistaniemi

Olen viime päivinä perehtynyt laajakaistaan ja kuituverkkotekniikkaan. Jo aiemmin, hoksasin, että mokkulan kautta otettu laajakaista on kelvoton ratkaisu. Olen kokeillut maalla eri operaattorien halvimpia mokkuloita, ja kaikki olivat yhtä hitaita.

Keno-tulokset sai usein nopeammin vanhan television teksti-tv:stä, vaikka Kenon sivuston seitsemää alasivua sai odottaa 30-40 sekuntia per sivu.

Pistin älykännykän piuhalla kiinni kotitietokoneeseen. Kännykkä takaa rajattoman käyttöoikeuden internetiin. Puhelimen ja tietokoneen liittäminen isäntä-orja-suhteeseen ei ole rakettitiedettä, kun siitä humanistimaisterikin selviää. Sanoin mokkulan irti turhana kuluna. En halua rasittaa aivoverenkiertoani ajattelemalla, miten monta vuotta maksoin kehnoista mokkuloista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olen antanut itselleni kertoa, että matkapuhelinoperaattorit eivät älypuhelinratkaisusta pidä. Kehno liiketoimi: erikseen veloitettava mokkula suljetaan, ja sen liikenne siirtyy olemassa olevaan ja maksettuun älypuhelinliittymään.

Asiakkaita pelotellaan muun muassa matkapuhelimen akun rasittumisella ja yhteyden tietoturvaongelmilla. Itse olen sen verran nettiarka, etten avaa verkkopankkiyhteyttäni älykännykän kautta. Mutta esimerkiksi Veikkauksen nettipelejä pelaan kännykällä viikoittain.

Toinen vinkki: jos matkapuhelimen kuuluvuus on kotona huono, kannattaa matkapuhelin liittää wifillä omaan kiinteään liittymään. Reissussakin kannattaa katsoa, olisiko tarjolla ilmaista ja nopeaa wifiä. Omassa puhelimessani on kohta 30 wifin osoitteet puhelimen muistissa. Erityisen huonosti langaton yhteys toimii nykyaikaisissa energiansäästötaloissa. Niissä kuituyhteys on välttämätön.

Joissakin kunnissa odotellaan, että langaton laajakaista voisi joskus korvata kiinteät yhteydet. Näin ei tule koskaan käymään, sillä tekniikan reunaehdot eivät muutu miksikään. Ladasta ei saa Audia.

Kun puhelinoperaattorit eivät tahdo kuituverkkoja rakentaa, on tarjolla julkista rahoitusta. Kannattaa olla hereillä ja seurata, onko omille kulmille tarjolla kuituverkkoprojekteja. Ei pidä tuudittautua ajatukseen, että valmiiseen verkkoon voisi liittyä myöhemmin edullisemmin.

”Kaivinkone tuotava paikalle varta vasten. Eri henkilöt tekevät kuitujatkokset, ja kuluja kertyy”, sanoo Pohjois-Karjalan maakuntaliiton projektipäällikö Esa Huurreoksa.

Huurreoksan mukaan Hammaslahden-Nivan seuduilla on tarkan pelin paikka: ”Jos ei tarpeeksi moni ilmoita kiinnostusta nyt tammikuussa, se ei lähde toteutumaan.”

Iiksenvaarassa 60 liittyjää takaa kuidun toteutumisen, 90 puolittaa liittymähinnan.

Sama juttu, muissakin asioissa. Joskus harmittelin, että omakotitaloamme ei saanut liitetyksi kaukolämpöön.

Nyt kaukolämpöputket menevät tontin kahdella sivulla, parhaimmillaan alle 30 metrin päässä. Verkon liittymismaksut ovat kuitenkin niin korkeat, että niiden hinnalla ostaa monen vuoden koivuklapit.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa