Torstai, 2.4.2020 
Pellervo
Kolumni

Heikelin mankeli - ja vaalitenttien kaikki muut herkkupalat

  • Jyrki Utriainen

Katson television vaalitentit aina Yleltä. Niin myös nyt presidentinvaaleissa. Tämä on tapa siinä missä äänestäminen aina varsinaisena vaalipäivänä. Sehän on juhlapäivä.

Yle on valinnut tällä kertaa ehdokaskohtaisiin vaalitentteihin eri vetäjät eri päiville. Moni kysyy, miksi. Olisiko yksi toimittaja tai parivaljakko ollut tasapuolisempi vaihtoehto ehdokkaille?

Tulee mieleen Leif Salménin ja Pekka Oksalan ajat, kun he piinasivat aikansa poliitikkoja. Jo pelkkä Salménin yrmy olemus saisi monen tuoreen poliitikon puntin tutisemaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niissä tenteissä kukaan ei päässyt helpolla, kohtelu oli tasapuolisen kovaa. Katsokaa vaikkapa Ylen Elävästä arkistosta vuoden 1987 eduskuntavaalien tenttejä. Melkein sattuu katsellessa. Siellä esiintyy tuttuja hahmoja näistä presidentinvaaleistakin: Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys) ja Pekka Haavisto (vihr.)

Uskon kyllä nykyisten toimittajien tasapuolisuuteen, ja pyrkimys on varmasti laittaa ehdokkaat todelliseen testiin. Ruudussa nähtiin viime viikolla ehdokkaita hiillostamassa A-studiosta tutut Seija Vaaherkumpu, Jan Andersson ja Kirsi Heikel.

Vaaherkumpu on tenttijöiden mattivanhanen: tekee oikeita asioita, on rauhallinen muttei erotu. Andersson on kuin vanha, hyvin käyttäytyvä suomenruotsalainen herrasmies. Ammattilaisia ja tiukkoja toimittajia molemmat.

Entäpä Kirsi Heikel? Heikel on kiilusilmäinen - ehkä eniten Salménin ja Oksalan linjalla - intohimoinen toimittaja. Eivät päässeet helpolla Heikelin mankelista Laura Huhtasaari (ps.) eikä Matti Vanhanen (kesk.).

Tuli melkein hiki ehdokkaiden puolesta, mutta näin sen kuuluukin mennä. Tuleva presidentti pitääkin pistää lujille eikä tyytyä vastauksiin, joissa ei vastata kysymykseen. Heikel on A-studion kaukaloiden lujaa mutta rehdisti laitataklaava pakki. Vaalitenttien periksiantamaton hexiriihiranta, aateloitu leijona.

Huhtasaari ennätti jo pahoittaa tentistä mielensä, ja toimittaja saikin täyslaidallisen palautetta. Vanhaselta en vastaavaa palautetta ole nähnyt, ja on muistettava, ettei Nils Torvalds (r.) tai Väyrynenkään helpolla päässeet.

Tapasin muuten Väyrysen viime syksynä. Hän kertoi olleensa median paitsiossa, eikä kannattajakorttien kerääminen siksi suju. Kohteliaasti hän otti puheeksi Karjalaisen uutisen, jossa Juha Sipilä (kesk.) ehdotti suoraan, että Väyrysen tulisi erota keskustasta.

Aikamme tästä keskusteltuamme Väyrynen totesi, että sehän oli lopultakin hänelle hyvä asia, koska hän pääsi näin esille mediaan.

Asioihin voi suhtautua monella tavalla.

Tänään tentattavaksi astuu Sauli Niinistö (valitsijayhdistys) ja Pekka Haavisto, Merja Kyllönen (vas.) ja Tuula Haatainen (sd.) siitä seuraavina päivinä.

Uskalletaanko Niinistöä hiillostaa kuin muita? Pahoittaako joku taas mielensä? Tätä herkkua riittää tällä viikolla - herkutellaan siis kuuden vuoden edestä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa