Torstai, 2.4.2020 
Pellervo
Kolumni

Niinistön ravistelu on paljastanut hänen karvansa

  • Pasi Koivumaa

Pitäisi tapahtua jotakin aivan tavatonta, ettei istuva presidentti Sauli Niinistö voita presidentinvaaleja jo ensimmäisellä kierroksella. Jos kuitenkin tällaista tavatonta tapahtuisi, vaadittaisiin maailman kahdeksas ihme, jollei Niinistö voittaisi toisella kierroksella, jolla hänen vastaehdokkaansa olisi taaskin Pekka Haavisto (vihr.).

Muiden ehdokkaiden saumat edes vaalien toiselle kierrokselle ovat nollan ja olemattoman välimaastossa.

Näin voidaan päätellä MTV:n maanantai-iltana julkistamasta kyselystä, jossa tiedusteltiin, keitä kaikkia ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä sekä keitä ehdokkaista ei missään tapauksessa voisi äänestää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niinistö on kyselyssä suvereeni, sillä häntä ilmoittaa voivansa äänestää 71 prosenttia, kun seuraavaksi suosituin Haavisto saa samalla tavoin vastakaikua 32 prosentilta kansalaisista.

Muut ehdokkaat jäävät alle 15 prosentin lukemiin, heistä kärjessä Laura Huhtasaari (ps.), Matti Vanhanen (kesk.) ja Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys), joista kuitenkin Huhtasaari ja Väyrynen ovat samalla äänestäjien inhokkeja: 54 prosenttia ei voisi kuvitellakaan äänestävänsä jompaakumpaa näistä kahdesta selkeästä protestiehdokkaasta.

MTV:n kysely on tehty 5.-11. tammikuuta, joten toki sen jälkeen on voinut ja vielä voi tapahtua jotakin tavatontakin. Myös ihmeet ovat mahdollisia; tunnenhan itsekin yhden raivoraittiin päätoimittajan.

Suomi on saamassa seuraavaksikin kuusivuotiskaudeksi porvarillisen presidentin. Se nimittäin on myös käynyt selväksi vaalikamppailun aikana, kun istuva presidentti on pakotettu norsunluutornistaan julkisuuslaatikkoon, jossa häntä on vähän ravisteltu ja katsottu, että tuleeko sieltä ilmaveivi vai - taivas varjele - mitä sieltä tulee.

Niinistö ennemminkin ymmärtää kuin tuomitsee työttömien aktivointimallia. Niinistö peräänkuuluttaa omatoimisuutta ja jokaisen lähimmäisen vastuuta nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä. Niinistön Nato-optio on aidommin optio kuin muilla ehdokkailla, Nils Torvaldsia (r.) luonnollisesti lukuun ottamatta.

Ainakin nämä Niinistöstä ravistellut asiat todistavat hänen porvarillisista arvoistaan.

Toki Niinistö korostaa myös kohtuullisuutta ja muista heikoimmista huolehtimista, mutta tällaiset arvot humaanin sivistysporvarin arvomaailmaan kuuluvatkin - samoin kuin avoimuus ja kansainvälisyys, jotka Niinistössä näkyvät huonosti pidäteltynä vieroksuntana nykyperussuomalaisia kohtaan.

No, porvari, entäs sitten? Tämä on ihan relevantti kysymys, sillä Suomihan on viime vaalitulostenkin mukaan tässä mielessä porvarillinen maa, ja presidentti ennen muuta johtaa ulkopolitiikkaa, missä nämä karvat eivät näy.

Arvojohtajuudessa ne kuitenkin näkyvät, ja siksi on hyvä, että Niinistön arvoja on nyt saatu läpivalaistua.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa