Tiistai, 11.12.2018 
Taneli, Tatu
Maakunta

Kolumni: Persut ottivat somen ilmaherruuden - missä muut luuraavat?

  • Jyrki Utriainen

Populistisilla liikkeillä on aikaan ja paikkaan katsomatta yhteisiä piirteitä. Populistit edustavat kansan syviä rivejä, josta vallassa ja vastassa oleva moraaliton eliitti on erkaantunut.

Populisteilla on vallankumouksellinen sanoma: me muutamme kaiken! Liikkeen menestyksen edellytys on karismaattinen johtaja. Kun tällainen liike pääsee valtaan, se pyrkii valtaamaan koko valtiokoneiston ja tukahduttamaan kritiikin.

Miten onkaan käynyt USA:ssa, Puolassa, Unkarissa - saatikka Turkissa, missä on nyt yhden miehen, presidentti Recep Tayyip Erdoganin totuus: koneisto on puhdistettu, sananvapaus tukahdutettu, ihmisoikeudet poljettu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Presidentinvaalikampanja käy kuumilla kierroksilla myös sosiaalisessa mediassa ja verkossa ylipäänsä. Siellä ilmaherruuden näyttävät ottaneen perussuomalaiset.

Puolueen kenttäväki on valjastettu tarttumaan johdonmukaisesti kaikkeen, mikä liikkuu. Tämä väki on valmiina hyökkäämään ja kommentoimaan pienintäkin risahdusta, ja jos joku muu tulee keskusteluun mukaan, häneltä viedään happi.

Erilaisiin verkkokyselyihin ja vaalikoneisiin tämä väki rynnistää kuin verkon robotit.

Tätä kaikkea tukee tässä halla-aholaisen valtakunnan koneistossa Suomen uutiset -verkkojulkaisu, joka on valjastettu suoltamaan tekaistuja uutisia kenttäväelle.

Suomen uutisten ”päätoimittaja” Matias Turkkila on rasistisen keskustelupalstan Hommaforumin perustajajäseniä ja aiemmin hän oli myös kansallismielisen, maahanmuuttovastaisen Suomen Sisu -järjestön varapuheenjohtajana.

Suomen uutiset ei ole Julkisen sanan neuvoston jäsen eikä siis sitoudu media-alan yhteisiin pelisääntöihin. Kaikki muut puoluejulkaisut ovat JSN:n jäseniä. Propagandaministeri Turkkila on perustellut tätä sillä, että Suomen uutiset ei ole riippumaton julkaisu vaan puolueen äänitorvi (SU blogi, 13.11.2016). Tämä kuulostaa järkevältä.

Ongelmana on vain se, että muut ovat pelisäännöt hyväksyneet. Ja se, että Suomen uutiset voi siis väittää jutuissaan, mitä sylki suuhun tuo. Virheitä heidän ei tarvitse korjata - eivätkä he sitä teekään.

Tämä kaikki on suunnitelmallista. Turkkila ihaili Donald Trumpin vaalivoittoa ja sitä, kuinka se saavutettiin. Helsingin Sanomien haastattelussa (12.11.2016) hän kertoi, että opit on otettu ja kyse on nyt persujen mediataktiikasta.

Herää ihmetys, miksi muut puolueet eivät reagoi vaan antavat ilmaherruuden suosiolla persuille. Missä on vihreiden, kokoomuksen, demareiden mediataktiikka somessa ja verkossa?

Sitä samaa Yhdysvalloissa ovat miettineet vuoden verran Hillary Clinton ja demokraatit. Missä oli meidän mediataktiikkamme?

Viimeiset gallupit eivät persuille suurta menestystä presidentinvaalissa ennusta. Puuttuuko palapelistä siis karismaattinen johtaja vai onko pienelle yllätykselle vielä sijaa?

Ja jos ei nyt, entäpä seuraavissa eduskuntavaaleissa 2019?