Torstai, 17.1.2019 
Toni, Anton, Antto
Maakunta

Kolumni: Niinistö joutuu terästäytymään viimeisellä viikolla

Onko presidentinvaalien selvän ennakkosuosikin, presidentti Sauli Niinistön kannatus pudonnut joulukuisesta 75 prosentista noin viikon takaiseen 68 prosenttiin? Vai oliko se jo viime marras-joulukuun vaihteessa 70 prosenttia ja putosi ennakkoäänestyksen alkuun mennessä jyrkästi 58 prosenttiin?

Tämä askarruttaa, kun ensimmäinen muutos käy ilmi Helsingin Sanomien perjantaisesta presidenttigallupista ja jälkimmäistä osoittaa Alma Median lehtien gallup, jonka ainakin Aamulehti julkaisi jo torstai-iltana.

Näiden tutkimustulosten ristiriitaa korosti Aamulehden rohkea johtopäätös torstai-illan verkkouutisissaan. ”Toinen vaalikierros häämöttää”, se otsikoi pääuutisensa. ”Toinen kierros alkaa näyttää erittäin mahdolliselta - hermopaine kohdistuu nyt kuin salamaniskusta Sauli Niinistöön”, kuului otsikko puolestaan uutisen ohessa julkaistussa vaalianalyysissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ja sitten perjantaiaamuna pufff: Hesarin mittaama 68 prosenttia Niinistölle ja ilmat pihalle monista ilmaa kiihkeästi haukkoneista keuhkoista.

Toinen kierros on toki vielä teoriassa mahdollinen, ja näin median näkökulmasta se olisi toivottavaakin. Vaalikuumeen kohoaminen ja leviäminen on hienoa ja myös viihdyttävää, kun äkisti politiikka kiinnostaa, innostaa ja nostattaa suuria tunteita ja me toimittajatkin pääsemme joidenkin hurmahenkisimpien silmätikuiksi.

On aatosta jaloa ja alhaista mieltä, mutta kyllä tämä on yhtä juhlaa, jonka soisi jatkuvan ikuisesti!

Gallupit ovat hyvin luotettavia, kunhan ottaa huomioon niiden virhemarginaalit, tarkat kyselyajankohdat sekä pienet menetelmäerot. Ennusteita ne eivät ole. On mahdollista, että Niinistön kannatusprosentti alkaa nyt viitosella, ja myös se on mahdollista, että tuo prosentti putoaa varsinaisena vaalipäivänä alle 50:een.

Niinistön haastajien kannalta ikävää vain on se, että suuri osa äänistä on jo annettu, tänään osapuilleen miljoona ääntä. Jotta ennakkoäänestyksen alkaessa ollut Niinistön 60-70 prosentin huntturoissa ollut kannatus jäisi kokonaistuloksessa alle 50 prosentin, hänen kannatuksensa pitäisi viimeistään nyt romahtaa ja jonkun toisen ja kolmannenkin ehdokkaan kannatuksen hyppäyksenomaisesti nousta.

Tarvittaisiin jokin uusi ilmiö, jotta toinen kierros tulisi, pekkahaavistokakkonen viime kertaa suurempana ja/tai jokin muu. Ilmiö voi olla sekin, että puolueiden ehdokkaat saavat jokainen tasaisesti houkuteltua tähänastista enemmän puolueidensa kannattajia taakseen.

Valitsijayhdistyksen Paavo Väyrysen nousu on jo pienoinen ilmiö, ja mies itse kaikkinensa ja poliittisine urineen vasta varsinainen ilmiö onkin.

Niinistö joutuu joka tapauksessa nyt terästäytymään. Ei tämä vihellellen mene, vaan istuva presidentti joutuu viimeisellä viikolla ennen vaaleja suhtautumaan kilpaan tosissaan ja aidosti avaamaan mielipiteitään. Se on hyvä se.