Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Kolumni

Kolumni: Joensuun musiikkitalo taisi sitten jäädä vain puheen asteelle

  • Kimmo Nevalainen
Konservatorion tilakysymys on putkahtanut muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen uudelleen pinnalle oikein kunnolla. Edellisen kerran asiasta puhututti vuonna 2014, kun konsan siirtoa suunniteltiin Tulliportinkadulle nykyisen Riverian tiloihin. Tuolloin suunnitelmista lopulta luovuttiin.

Nyt Joensuussa valmistellaan hanketta, jossa Suomen yliopistokiinteistöt Oy toteuttaisi investoinnin konservatorion uusiksi tiloiksi. Kaupunki olisi vuokralaisena.

Samalla laajennettaisiin ja perusparannettaisiinCarelia-salia. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 12,5 miljoonaa euroa, josta Carelia-sali nielaisisi rapiat kaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tietämättömyyden verho hankkeen osalta vetäytyi torstaina, kun kaupunginhallituksen maanantain lista julkaistiin.

Asialla on kohtuullinen hoppu, sillä Joensuun kaupunginvaltuuston pitäisi tehdä päätöksiä jatkosta jo tässä kuussa ennen juhannusta.

Tuoreeltaan hanketta ei tietenkään kannata tyrmätä, mutta kysymyksiä se herättää.

Konsan tämänhetkinen sali on tunnetusti akustiikaltaan kaupungin paras kamarimusiikkisali. Rakennuksessa on myös auditorio, jolle on oma käyttönsä. Lisäksi soi muuallakin konsan nykyisissä tiloissa.

Kun laajennusosan karkeaa luonnosta katsoo, tilat näyttävät aika niukoilta. Uudesta konservatorion salista tulisi nykyistä pienempi, mutta riittääkö laajennuksessa tilaa myös auditoriolle?

Ehdotuksissa puhutaan Carelia-salin hyödyntämisestä myös konservatorion käyttöön. Kun nytkin siellä on paikoin kohtuullisen vilkasta, mistä aika revitään?

Nykyinen konservatorion sali on säännöllisesti myös ulkopuolisessa konserttikäytössä sekä toimii muun muassa Joensuun kirjallisuustapahtuman kotipesänä. Kehuvat hinnoittelua ulkopuolisille maltilliseksi.

Kun kaupunki on uudessa salissa vuokralaisena ja kaupunki vuokraa siitä nykymallilla eteenpäin silloin, kun vapaata aikaa ylipäätään on, mitähän mahtaa tapahtua hinnoittelulle? Ettei vain pompsahtaisi ylöspäin?

Mitä tapahtuisi silloin monille pienemmille toimijoille?

Carelia-salin laajennus aiheuttaa sekin muutamia ajatuksia. Kaavailuissa Carelia-salin paikkamäärää yritetään kasvattaa parilla sadalla. Kuulostaa kunnianhimoiselta, kun samalla aiotaan kasvattaa salin näyttämöä ja parantaa akustiikkaa.

Missähän kaupunginorkesteri mahtaa soittaa remontin ajan? Tuskin se sentään yhteen kesään ajoittuu.

Jos lopputulos toimii, en valita ollenkaan. Toivottavasti laajennuksessa ei vain käy niin kuin ilmastointiremontissa, jossa salin ilmanlaatu huononi.

Sitten vielä yksi jos. Jos nämä suunnitelmat toteutuvat - ja olipa lopputulos mikä tahansa - kulttuuriväki saa viettää lyhyen ja vähän pidemmänkin hiljaisen hetken varsinaisen musiikkitalon muistolle. Sen talon, jonka suunnittelu ei koskaan edennyt puheita konkreettisemmaksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi