Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Kolumni

Kaksitoista pientä thaipoikaa – ja kuolema Välimerellä

  • Jyrki Utriainen

Maailma pidättää juuri nyt hengitystään thaimaalaisten nuorten takia. Selviävätkö 12 jalkapalloilijaa ja heidän valmentajansa ehjänä luolasta, johon jäivät pari viikkoa sitten loukkoon?

Ratkaiseva käänne oli se, kun pelastusryhmä löysi pojat elossa heidän oltuaan kateissa jo yhdeksän päivää. Videokuvat pelastajien ja poikien kohtaamisesta levisivät kiivaasti maailmalle.
Nyt media seuraa tilannetta hetki hetkeltä. Some laulaa, ja ihmiset elävät mukana poikien piinassa.

Tarina on kuin suoraan elokuvasta. Sillä erolla, että tämä ei ole elokuvaa vaan kyseessä ovat oikeat ihmiset ja heidän kohtalonsa. Vieläpä nuoret ihmiset, lapset, joiden vanhemmat ja läheiset ovat huolesta sekaisin.

Kolmiosainen näytelmä, joka alkoi kasvavalla huolella kadonneista jalkapalloilijoista: löydetäänkö heidät? Toinen näytös on käynnissä: pojat löytyivät elossa, mutta saadaanko heidät ehjänä takaisin. Vielä puuttuu loppuratkaisu.

Tähän tosielämän seikkailuun on helppo samaistua, ja se vie mukanaan. Se on helppo käsittää. Moni vanhempi miettii tilannetta lastensa kautta: mitä jos meidän poika olisi tuolla?
Selviytymistarinalle on aina tilausta.

Nämä uutiset myös koskettavat meitä. Ne kiinnostavat. Siksi niitä kerrotaan.
Sen vuoksi tapauksesta revitään mediassa irti kaikki mahdollinen, mahdotonkin. Kauhujen luolat ja kauhujen viikot voisi jättää sinne elokuvamaailmaan uutisten otsikoiden sijaan. Luola mikä luola, poikien oma toimintahan tämän tilanteen sai aikaan.

Tilannetta puidaan kahvipöydissä. Miksi he menivät sinne? Eivätkö he voi vain sukeltaa sieltä pois? Miten heidän pelastamisensa voi kestää neljä kuukautta? Mitä, jos itse olisin siellä?
Tapaus puhuttaa. Eikä siinä ei ole mitään pahaa.

Miten maailmalla muuten menee? Tässä muutama tuore poiminta.
Jopa 63 ihmisen pelätään hukkuneen kuluneella viikolla, kun siirtolaisia kuljettanut kumivene upposi Välimerellä. Koko alkuvuonna Välimereen on hukkunut arviolta reilut 700 siirtolaista. Iso osa lapsia.

Syyrian seitsemän vuotta jatkunut sisällissota on vaatinut yli 350 000 kuolonuhria. YK:n arvion mukaan 13,1 miljoonaa ihmistä tarvitsee tänä vuonna humanitaarista apua Syyriassa. Iso osa lapsia.

Ukrainassa soditaan edelleen. Muistatteko? On menossa sodan viides vuosi. Aseleposopimuksista huolimatta aseet eivät ole Ukrainassa vaienneet. Miinakentät vaativat siviiliuhreja jatkuvasti.

Kun mittasuhteet ovat tätä luokkaa, sitä on vaikea käsittää. Kun nämä konfliktit ovat jatkuneet jo vuosia, niihin turtuu. Muistetaan heidätkin, eikä anneta turtumuksen vallata mieltämme. Ei unohdeta. Eikä sitä, että taistelemme itse epäoikeudenmukaisuutta vastaan kaikkialla, missä sitä näemme.