Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Kolumni

Kesken iän eläkkeelle? Kiitos vain, mutta totisesti ei

  • Helena Tahvanainen

Venäjällä marssitaan kaduilla eläkeiän korottamista vastaan. Naisten eläkeikä on nousemassa 55 vuodesta 60:een. Ihmettelen kovasti tuollaisia mielenosoituksia.

Mielestäni 60 vuotta olisi järkyttävän alhainen ikä jäädä eläkkeelle. Mielenosoitusmarssille olisin valmis heti, jos eläkeikä olisi 55 vuotta. Pari plakaattitekstiä olisi enemmin miettimättä valmiina.

”Alas naisten nöyryyttäminen!”

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Ei loppuelämän köyhyydelle!”

Ihan helposti keksisin muutaman kyltin myös epätasa-arvosta ja naisten ylistämisellä alistamisesta.

Jotain tuollaista minun olisi pakko tehdä, sillä kirjoittamalla en tässä ja palkan edestä saisi vaikuttaa. Tämä kolumnipalsta olisi suljettu minulta kuusi vuotta sitten.

Kiitos ja näkemiin! Nainen, heikompi astia ja miehen kylkiluu olisi parhaat (työ)päivänsä nähnyt.

Aika outoa sinänsä: ensin koko elämän viisvitoseksi olisi saanut kuulla, ettei jaksa, ei pysty, kun on nainen. Sitten viidenkympin jälkeen olisi yhtäkkiä niin rasittunut elämästä ja kaikesta ekstrasta, mitä naisena on joutunut tekemään, ettei enää kelpaisi töihin. Kamalaa!

Mitähän minäkin olisin tehnyt jo kuusi vuotta? Kaapit olisi siivottu, pihamaa lakaistu ja luultavasi jopa valokuvat järjestelty aikapäiviä. Mitä sitten?

No, ikkunat voisi pestä kahdesti vuodesta ja aina sateen ja siitepölykauden jälkeen uudelleen. Pullaa ja piirakoita voisi tietysti leipoa vaikka joka päivä, mutta miten kestäisi hameen vyötärökuminauha?

Aamulenkillä ja iltalenkillä menisi yhteensä muutama tunti.

Ai mualimoo vois katella? No niin periaatteessa, mutta käytännössähän se ei olisi mahdollista, koska eivät eläkepennoset semmoiseen riittäisi.

Jo nyt olisi jäänyt saamatta kuuden vuoden palkat, ja vielä jäisi uupumaan jokunen lisää. Palkkarahojen lisäksi olisin menettänyt eläkekertymää sievoisen siivun.

On muistettava, että se, mikä kai naista rasittaa perinteisessä naiskuvassa eli synnytykset ja lapsenhoito, ovat vieneet ison palan meikäläisenkin elinikäisistä tuloista ja tulevista eläkkeistä. En kadu, mutta en halua siitä kärsiäkään.

Kaiken kaikkiaan parhaassa työiässä eläkkeelle tyrkkääminen olisi tasa-arvo- ja ihmisoikeusloukkaus mutta ennen kaikkea sulaa hulluutta paitsi naisen myös yhteiskunnan ja työnantajan kantilta katsottuna.

Eläkkeen maksaminen täysin työkykyisille olisi typerää.

Kesken iän eläkkeelle sysätyt venakotkin taitavat tehdä yhtä ja toista, mutta pienipalkkaista ja palkatonta.

Minä käyn mieluummin normaalissa työssä.

Voi olla niinkin, että kunhan lopettelen pian alkavaa lomaa elokuun puolivälissä, mietin, että olisi se sittenkin kiva olla eläkkeellä. Mutta pitäisikö eläkkeen olla täysikuntoisen ihmisen subjektiivinen oikeus? Ei.

Jos pysyn loman ajan täysikuntoisena, tavataan sitten taas.